Skim Bantuan Sewa Kediaman Sarawak RM200 Sebulan

Anda penat dengan masalah bayar sewa rumah? Takpe, aku sini nak kongsi satu benda best, Skim Bantuan Sewa Kediaman Sarawak (SRAS)! Memang life-saver untuk Anda yang stay kat Kuching, Sibu, Bintulu, atau Miri. Sekarang ni, jangan la nak berdiam diri lagi, sambil minum teh tarik, dengar pengalaman aku ni.

Masalah bayar sewa memang bukan benda kecil, betul tak? Tapi relax, SRAS ni macam superhero yang datang menyelamatkan. Anda tau tak, SRAS ni boleh bagi bantuan RM200 sebulan selama 3 tahun! Kalau kira-kira, tu bukan main lagi duit dapat tu, steady je.

Bukan setakat tu je, nak mohon SRAS pun senang je. Anda tak payah asalkan Anda warganegara Malaysia, stay kat Sarawak, dan MyKad ada status K, Anda dah boleh apply. Usia 21 tahun ke atas je pun, tak kira la Anda single, berdua, atau jadi ibu tunggal, asalkan pendapatan isi rumah tak lepas RM4,556 sebulan, confirm boleh mohon.

Kelayakan Skim Bantuan Sewa Kediaman Sarawak

Ok, nak apply SRAS ni, kena la kumpul syarat. Jom check apa yang perlu:

  1. Yang pertama, Anda kena jadi warganegara Malaysia dan mempunyai pemastautin tetap di Sarawak. Jangan lupa bawak MyKad dengan status K.
  2. Penting ni, Anda kena cukup 21 tahun ke atas.
  3. Pasangan kahwin, pendapatan isi rumah jangan melebihi RM4,556 sebulan.
  4. Bujang yang berumur 18 tahun ke atas, pendapatan peribadi kena bawah RM4,556 sebulan.
  5. Single parent pun sama, jangan sampai pendapatan lebih dari RM4,556 sebulan.
  6. Pastikan Anda sedang menyewa rumah yang bukan punya ahli keluarga Anda.
  7. OKU dan yang dah cecah 60 tahun, Anda dapat keutamaan tau!

Pelajar IPTA IPTS Boleh Mohon

Anda yang pelajar IPTA/IPTS dari Sarawak dan terpaksa merantau untuk sambung belajar di tempat lain, aku ada info yang boleh tolong Anda.

Bantuan Sewa Kediaman Sarawak

Sekarang ni, Anda boleh apply Skim Bantuan Sewa Kediaman Sarawak (SRAS). Best tak?

  • SRAS bukan setakat untuk pelajar IPTA je, yang belajar kat IPTS pun boleh apply.
  • Setiap keluarga cuma satu pelajar je yang layak dapat SRAS.
  • Ibubapa atau penjaga Anda tak dapat bantuan SRAS ni, fokus utama pada pelajar.
  • Ingat, Anda punya ibubapa atau penjaga punya pendapatan bulanan tak boleh lebih dari RM4,556.

Macam Mana Nak Memohon?

Tak susah nak apply SRAS ni, boleh buat online je. Nak tau step by step?

Borang permohonan boleh download kat laman web SRAS atau pejabat kerajaan yang ditetapkan. Pastikan Anda isi betul-betul.

Jangan lupa sertakan dokumen macam MyKad, kontrak sewa, dan bukti pendapatan. Gaji slip ke, surat majikan ke, yang penting bukti la!

Kalau Anda berjaya dapat SRAS, kira rezeki la tu! RM200 sebulan, steady kan? Boleh dapat sampai 36 bulan atau 3 tahun. Confirm dapat bantuan dalam tangan Anda setiap bulan.

Untuk maklumat lanjut, Anad boleh melayari di laman sesawang www.hdc.sarawak.gov.my atau laman Facebook rasmi Kebajikan Sukan & Rekreasi HDC serta di talian 082-444381/082-444681.