Semak Duit Dalam IC Keluarkan Wang Tak Dituntut MyKad

Kita semua pernah terfikir tak, berapa banyak duit yang mungkin terperap dalam kad pengenalan kita? Rasanya macam tak mungkin, kan? Tapi percayalah, banyak cerita menarik dan wang tak dituntut yang tersembunyi dalam MyKad kita.

Nah, sebelum Anda terus baca artikel ni, Anda perlu tahu yang kita boleh semak dan keluarkan duit tak dituntut ni. So, apa masalahnya? Masalahnya, ramai yang tak tahu cara nak buat. Jangan risau, aku sedia membantu sebab ni pengalaman yang dah aku buat.

Sebenarnya, masalahnya timbul kerana kebanyakan dari kita tak pernah diajar cara semak baki dalam MyKad. Ada yang fikir, “Eh, kad pengenalan tu cuma untuk tunjuk identiti je.” Tapi tahukah Anda, MyKad kita ni bukan sahaja sebagai pengenalan diri, malah ada duit tak dituntut dalamnya.

Kebanyakan orang mungkin tertanya-tanya, “Macam mana nak semak? Macam mana nak keluarkan duit tu?” Well, tak perlu risau lagi! Aku akan tunjukkan langkah-langkah mudah untuk Anda semak dan tuntut duit tak dituntut dalam MyKad Anda.

Pertama sekali, kita perlu faham yang untuk tuntut semula duit yang tidak dituntut, kita perlu menggunakan sistem Touch n GO (TNG) dan eGumis atau Electronic Government Unclaimed Money Information System. Sistem ni memang khusus direka untuk memudahkan kita semak dan tuntut duit yang mungkin terperap dalam MyKad kita selama ini.

So, jangan la tanya lagi, “Macam mana nak semak duit dalam IC?” Jawapannya ada dalam eGumis.

Dengan adanya app Touch N GO dan eGumis ni, proses semakan dan tuntutan duit tak dituntut jadi lebih senang. Anda tak perlu pening kepala fikir macam mana nak buat. Elok je, kan? Anda cuma perlu ikuti langkah-langkah yang aku akan tunjukkan di bawah.

Semak Duit Dalam IC
Semak Duit Dalam IC

1. Semak Duit dalam IC Menggunakan Touch N Go

Kalau Anda nak semak baki duit yang terdapat dalam MyKad Anda, boleh guna aplikasi Touch N Go. Ikut langkah-langkah ni:

  1. Muat turun dan buka aplikasi Touch N Go Anda.
  2. Klik ikon TNG Card.
  3. Lepas tu, klik Add New Card.
  4. Masukkan nombor siri kad pengenalan (Nombor MFG) dan nama Anda.
  5. Tekan butang Submit.
  6. Tunggu sikit, dan Anda dah boleh semak baki duit tak dituntut dalam IC Anda.

2. Keluarkan Duit Guna Kad Pengenalan Tuntutan Duit Dalam IC

Duit dalam IC kita ni boleh diambil balik tau. Nak tahu macam mana? Jom ikut cara ni:

  1. Layari laman eGumis ANM.
  2. Klik pada bahagian Pendaftaran.
  3. Isi maklumat peribadi Anda dengan betul.
  4. Tekan butang Daftar.
  5. Log masuk semula ke akaun Anda.
  6. Pergi ke bahagian Semakan.
  7. Klik KLIK DISINI UNTUK CARIAN WANG YANG TIDAK DITUNTUT.
  8. Masukkan nombor kad pengenalan Anda. keluarkan duit guna kad pengenalan
  9. Senarai rekod carian akan keluar.
  10. Tekan butang Teruskan dengan Permohonan.
  11. Isi maklumat peribadi dan info bank Anda dengan lengkap.
  12. Tekan Simpan. Cara Keluarkan Duit Guna Kad Pengenalan
  13. Klik butang Seterusnya.
  14. Upload dokumen yang diperlukan.
  15. Akhir sekali, tekan butang Hantar.

Dengan langkah-langkah ni, Anda dah boleh tunggu duit masuk ke akaun bank Anda. Senang je, kan?

Aku juga dah try semak baki akaun BSN melalui kad pengenalan dan berjaya keluarkan secara online.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk semak duit dalam IC Anda dan keluarkan wang yang tak dituntut tu.

Contoh Wang Tak Dituntut Yang Berjaya Aku Keluarkan

Anda semua mesti nak tahu, aku dan kawan-kawan dah berjaya menuntut duit tak dituntut ni. Tak caya? Dah ramai yang guna sistem eGUMIS ni, dan dorang score duit banyak.

Ada yang dapat 2 angka, 3 angka, malah ada yang punya lucky day dapat 5 angka! Macam-macam ada, dari RM 20, RM 50, dan banyak lagi lah.

Wang Tak Dituntut Yang Berjaya di Keluarkan

Bayangkan, Anda ada duit dalam kad pengenalan tapi tak claim. Rugi weh! Tak pasal-pasal Anda lepaskan rezeki.

Jadi, Anda kena la follow cara yang aku kongsikan tadi. Mudah je, tak susah pun. Tak kisah la Anda nak belanja duit hasil tuntutan tu kat mana, yang penting, jangan lepaskan peluang!

Eh, tapi serious talk, banyak yang dah berjaya menuntut duit dorang dari kad pengenalan. Kita ni Malaysian, kan? Jadi, wajib la semak.

Nak buat macam mana? Baca la balik cara semak tu kat atas. Lagipun, portal eGumis ni boleh bukak bila-bila masa. So, kalau Anda tengah free atau bosan, bukak je la, semak duit dalam IC Anda.

Jangan malas-malas, sebab rezeki tu kadang-kadang datang dari tempat yang tak disangka-sangka. Jadi, apa lagi?

Jom lah kita sama-sama semak duit dalam IC, siapa tahu, ada rezeki yang tertunggu-tunggu tu menanti Anda!