Cara Semak Baki Akaun Agrobank Online ATM AGRONet

Posted on

Semak baki akaun Agrobank adalah salah satu transaksi yang paling sering dilakukan oleh pelanggan Agrobank. Kerana sering dilakukan, maka akan sangat memakan masa jika setiap akan semak baki akaun bank kena pergi ke mesin ATM.

Oleh kerana itu, setiap syarikat perbankan mengeluarkan inovasi yang berbeza untuk kemudahan pelanggannya. Begitu juga, bank Agrobank Malaysia.

Perlu Anda ketahui jika Agrobank adalah Bank milik kerajaan Malaysia di bawah Pandangan Menteri Kewangan Diperbadankan, yang ditubuhkan pada tahun 1969 dengan tumpuan kepada sektor pertanian. Pembiayaan Bank untuk sektor pertanian didorong oleh dasar yang ditetapkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA).

Semak Baki Akaun Agrobank
Semak Baki Akaun Agrobank

Semak Baki Akaun Agrobank

Cara semak baki akaun Agrobank boleh dilakukan dengan dua kaedah, iaitu secara online dengan menggunakan perkhidmatan internet banking atau melalui ATM.

Internet Banking Agrobank

Adakah Anda tahu jika Agrobank menyediakan perkhidmatan internet banking? Sama ada Anda tahu cara menggunakannya untuk cek baki akaun Agrobank online? Sekiranya belum tahu, berikut langkah-langkahnya:

  1. Buka laman Agronet.
  2. Masukkan Username dan Password.
  3. Tick/checklist/centang jika betul gambar tersebut adalah gambar keselamatan Anda, klik Next.
  4. Pilih menu Accounts and banking.
  5. Pilih menu Deposit Accounts/Ar Rahnu Accounts.
  6. Pilih Account Detail.
  7. Maklumat baki akaun Agro Bank terpapar secara lengkap.

Sekiranya Anda belum memiliki account Agro Bank online, sila baca tutorial lengkap cara daftar Agrobank online banking

ATM Agrobank

Cara seterusnya memang diklasifikasikan sebagai kaedah konvensional tetapi masih banyak digunakan oleh pelanggan. Kaedah ini melalui mesin ATM.

Anda juga tidak perlu risau kerana ATM Agrobank dapat ditemui dengan mudah di beberapa tempat. Berikut ialah langkah-langkah semakan baki akaun Agrobank saya melalui mesin ATM.

  1. Pilih Bahasa Malaysia/English.
  2. Masukkan kad Debit/Credit Anda.
  3. Masukkan PIN kad Anda.
  4. Tekan menu Pertanyaan Baki.
  5. Tekan Simpanan.
  6. Maklumat baki akan dipaparkan di skrin.

Apa Itu AGRONet Mobile

AGRONet Mobile App ni adalah satu aplikasi mudah alih yang disediakan oleh Agrobank, dan ia sangat berguna bagi Anda yang ingin menguruskan akaun perbankan Anda secara atas talian. Jom, kita tengok lebih lanjut:

AGRONet Mobile App adalah satu aplikasi perbankan mudah alih yang membolehkan Anda mengakses akaun peribadi Anda di mana-mana sahaja, bila-bila masa.

Dengan aplikasi ni, Anda boleh melihat baki akaun, membuat pemindahan dana, bayar bil, dan menguruskan pelaburan Anda dalam hujung jari.

Aplikasi ni membolehkan Anda menyemak sejarah transaksi, jadi Anda takkan tertinggal apa-apa pembayaran atau transaksi penting termasuk semak baki akaun Agrobank.

AGRONet Mobile App mempunyai lapisan keselamatan tambahan untuk melindungi maklumat peribadi dan kewangan Anda.

Bagaimana Nak Dapatkan Aplikasi Ni?

Kalau Anda menggunakan peranti iOS seperti iPhone atau iPad, Anda boleh muat turun AGRONet Mobile App dari App Store.

Untuk pengguna peranti Android, seperti telefon pintar atau tablet, Anda boleh cari dan muat turun aplikasi ni dari Google Play Store.

Selepas muat turun aplikasi ni, Anda boleh log masuk dengan maklumat akaun AGRONet Anda. Kalau belum ada akaun, Anda kena daftar dulu dengan Agrobank.

Kelebihan AGRONet Mobile App

  • Anda boleh akses akaun Anda di mana-mana dan bila-bila masa, selagi ada sambungan internet.
  • Antaramuka AGRONet Mobile App direka untuk kegunaan yang mudah difahami, jadi sesiapa pun boleh guna dengan senang.
  • Dengan aplikasi ni, Anda boleh mengawal kewangan Anda dengan lebih cekap dan pantas.
  • Anda akan menerima pemberitahuan segera untuk setiap transaksi yang berlaku pada akaun Anda.

Check Baki Agrobank Guna AGRONet Mobile

Sila ikuti langkah berikut untuk check baki akaun Anda.

  1. Buka AGRONet Mobile App yang Anda dah muat turun.
  2. Taipkan maklumat log masuk akaun AGRONet Anda, iaitu nama pengguna dan kata laluan.
  3. Jika sistem meminta soalan tantangan keselamatan tambahan, pastikan Anda jawab dengan betul sebelum dapat akses ke akaun.
  4. Selepas log masuk, cari pilihan Accounts/Deposit Accounts. Check Baki Agrobank Guna AGRONet Mobile
  5. Sekiranya Anda mempunyai lebih dari satu akaun di Agrobank, pilih akaun yang hendak diperiksa. Biasanya, Anda akan melihat senarai akaun yang ada.
  6. Aplikasi akan memproses permintaan Anda dan memaparkan baki terkini untuk akaun yang dipilih.
  7. Sekali lagi, pastikan baki yang dipaparkan adalah betul. Semak transaksi terkini dan pastikan tiada aktiviti yang mencurigakan.

Tips Keselamatan AGRONet Online

Anda mesti tahu yang Agrobank dah perbaharui sistem perbankan dalam talian AGRONet supaya Anda boleh guna dengan lebih selamat.

Jadi, di bawah ni ada beberapa tips keselamatan yang penting Anda patut ambil perhatian:

  • Set Soalan Tantangan Keselamatan Tambahan: Agrobank akan minta Anda set soalan tantangan keselamatan tambahan di halaman log masuk AGRONet. Soalan ni akan jadi faktor tambahan untuk pengesahan log masuk.
  • Semak Gambar dan Frasa Pilihan Anda: Semasa log masuk, sentiasa semak gambar dan frasa yang Anda dah pilih.
  • Lapisan Keselamatan Tambahan: Lapisan keselamatan tambahan di atas pengesahan dengan nama pengguna dan kata laluan akan pastikan yang Anda guna laman web AGRONet yang sah, iaitu agronet.com.my.
  • Taip Alamat Laman Web Sendiri: Selalu taip alamat laman web AGRONet secara manual dalam pelayar Anda. Gunakan www.agronet.com.my untuk akses. Jangan klik pada pautan dalam emel yang mendakwa akan hantar Anda ke laman web AGRONet.

Cegah Penipuan dan Ancaman Keselamatan

Selain daripada tips di atas, jangan jatuh mangsa kepada penipuan dalam talian. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu Anda amalkan:

  • Jangan Klik Pautan dalam Emel atau Pesanan Instan: Jangan guna pautan dalam emel atau mesej instan untuk akses laman web jika Anda rasa emel tu mencurigakan atau tak kenal penghantarnya.
  • Log Masuk Terus: Untuk lebih selamat, log masuk terus ke laman web dengan menaip alamat laman web tersebut dalam pelayar Anda.

Jika Anda ada sebarang syak wasang, atau kalau Anda rasa ada cubaan penipuan, hubungi Pusat Hubungan Agrobank di 1 300 88 2476 (AGRO) SEGERA untuk mendapatkan bantuan.

Ingatlah, keselamatan dalam talian adalah tanggungjawab bersama, dan dengan langkah-langkah berjaga-jaga ini, Anda boleh menjaga akaun AGRONet Anda dengan lebih selamat

Kemudahan transaksi dalam era digital boleh dinikmati oleh setiap pelanggan perkhidmatan perbankan.

Salah satunya ialah melalui perbankan internet atau ciri-ciri mobile banking. Perkhidmatan ini juga ditawarkan oleh Agrobank, salah satu bank dari Malaysia, untuk memudahkan transaksi pelanggan.

Anda boleh menikmati perkhidmatan ini, termasuk transfer duit, top up kredit, bayar bil, cek baki akaun dan cek statement.

Itulah maklumat terkini cara nak semak baki akaun Agrobank saya melalui internet banking dan ATM. Semoga maklumat tersebut bermanfaat.