Cara Renew Kad Bank Islam Expired

Macam mana cara renew kad Bank Islam expired, tamat tempoh atau rusak? Kos penggantian kad ATM Bank Islam dan syarat-syarat yang mesti sedia ada adalah perkara pertama yang ingin diketahui oleh seseorang apabila ingin menukar kad ATM yang hilang, rosak atau expired. Dengan mengetahuinya, sudah tentu proses penggantian menjadi lebih mudah dilakukan.

Penggunaan kad ATM sudah menjadi kebiasaan dalam kalangan pelanggan Islam. Sebab dengan penggunaan kad ATM debit/kredit, transaksi dalam bentuk pembayaran, pemindahan, atau pengeluaran wang lebih mudah.

Pengguna hanya perlu ke mesin ATM berhampiran untuk membuat transaksi tanpa perlu terus ke pejabat cawangan dan beratur.

Apabila kad ATM rosak, expired atau hilang, ia hendaklah ditukar segera supaya Anda tidak mengalami masalah untuk berurus niaga menggunakan kad tersebut.

Lebih-lebih lagi jika kad ATM Anda hilang, sudah tentu Anda mesti segera menyekat dan menukar kad tersebut.

Kad tersebut dikhuatiri ditemui oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan menggunakan kad tersebut untuk membuat sebarang transaksi.

Cara Renew Kad Bank Islam Expired
Cara Renew Kad Bank Islam Expired

Pelbagai Sebab Tukar Kad Bank Islam

Keinginan untuk menggantikan kad debit/kredit pastinya tidak muncul begitu sahaja tanpa sebab. Pasti ada sebab-sebab tertentu yang mendorong keinginan ini.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa perlu menggantikan kad Bank Islam:

1. Kad Bank Islam Hilang

Sebab kad Bank Islam hilang berbeza-beza. Kadangkala kerugian disebabkan kecuaian pengguna dengan meletakkannya di mana-mana tempat, terlupa meletakkannya atau kad bank terjatuh.

Selain itu, kehilangan kad Bank Islam juga boleh disebabkan oleh jenayah, seperti seseorang yang sengaja mencuri kad Bank Islam.

Walaupun kad Bank Islam dilindungi PIN, masih ada pihak tertentu yang mempunyai kepakaran untuk mendapatkan data kad tersebut.

Oleh itu, sebagai pengguna, Anda harus lebih berwaspada dan berhati-hati dengan menjaga kad Bank Islam.

2. Kad Bank Islam Rosak

Kerosakan kad yang paling biasa ialah kad Bank Islam yang retak dalam dompet.

Sebabnya, dompet diletakkan di poket belakang dan kemudian apabila duduk, dompet mengalami tekanan sehingga kad retak dan pecah.

Jadi, jika Anda sering memasukkan dompet ke dalam poket belakang, berhati-hatilah ketika duduk.

3. Kad Bank Islam Tamat Tempoh

Ingat bahawa kad Anda juga mempunyai tarikh luput. Ini bermakna Anda hanya boleh menggunakan kad sebelum tarikh yang dinyatakan pada kad.

Sebaik-baiknya, gantikan kad debit/kredit Anda sebelum tempoh tamat tempoh.

Kad Tamat Tempoh: Kad hanya sah sehingga Tarikh Tempoh Sah. Ahli Kad hendaklah memastikan bahawa selepas tamat tempoh kad, ia dimusnahkan, dengan dipotong dua atau dikembalikan kepada Bank untuk penggantian Kad.

Yuran pengeluaran kad akan dikenakan untuk pengeluaran Kad baru tertakluk kepada peruntukan klausa 16. Yuran tahunan tidak akan dikenakan kepada Ahli Kad pada tahun yang sama Kad dikeluarkan.

Cara Renew Kad Bank Islam Expired, Tamat Tempoh atau Rosak

Sebenarnya melakukan penggantian kad Bank Islam bukanlah satu perkara yang sukar.

Ini sudah menjadi komitmen Bank Islam untuk memberikan kemudahan kepada pelanggannya. Namun, bagi proses pertukaran kad berjalan dengan lancar, terdapat syarat yang perlu sedia ada terlebih dahulu.

  • Membawa kad pengenalan
  • Membawa kad debit/kredit Bank Islam
  • Membawa Wang secukupnya

Langkah cara tukar kad Bank Islam:

  1. Lawati mana-mana cawangan Bank Islam terdekat dengan membawa kad Bank Islam yang ingin di tukar.
  2. Kami nasihatkan Anda untuk pergi ke bank lebih pagi agar Anda mendapatkan nombor giliran. Sebab ramai orang berbaris panjang sangat. Atau pergi tukar time lunch hour sebab kaunter bank buka je time lunch hour.
  3. Selepas nombor giliran Anda di panggil, segera beritahu pegawai bank bahawa Anda ingin buat penukaran kad Bank Islam lama dengan yang baru.
  4. Pegawai bank akan minta kad pengenalan dan kad Bank Islam Anda.
  5. Tunggu beberapa minit, kad Bank Islam Anda akan digantikan dengan yang baru.

Cara Renew Kad Bank Islam Online

Memang mudah sangat renew Bank Islam melalui online, tak perlu beratur cukup tunggu kad Bank Islam expired/rosak dah siap tukar yang baru. Namun, adakah Anda tahu bahawa penukaran kad Bank Islam pada masa ini tidak tersedia?

Kami dan confirm kepada pihak Bank Islam bahawa Bank Islam tidak menyediakan ciri tukar kad debit Bank Islam secara online.

Bagi pembaharuan Kad Debit Bank Islam, sila kunjungi cawangan Bank Islam yang berdekatan. Temujanji Bank Islam tidak diperlukan. Sila bawa kad pengenalan asal dan kad debit sedia ada bagi tujuan pembaharuan kad.

Soalan Lazim

Soalan di bawah ini sering kami dapatkan, dan mungkin boleh jawab masalah Anda.

1. Adakah petukaran kad Bank Islam percuma?

Pertukaran kad Bank Islam adalah percuma.

2. Boleh saya tahu kenapa bila saya gunakan ATM nak keluarkan duit tapi tak boleh, dia ade tulis kad Anda tidak boleh digunakan. Adakah saya perlu tukar kad yang baru?

Boleh semakan dengan pihak cawangan yang berdekatan.

3. Kalau tak tukar kad ape jadi?

Anda tak boleh gunakan kad Bank Islam tersebut untuk keluarkan duit atau bayar bil. Untuk internet banking masih boleh digunakan.

4. Kalau setakat guna cucuk kat ATM je tanpa melibatkan online purchase or debit kena tukar jugak ke?

Masih boleh gunakan kad yang sama.

5. Boleh tukar secara bank islam online tak?

Tak boleh. Perlu dilakukan melalui Cawangan Bank Islam.

6. Saya dah tukar kad ATM saya tapi kenapa saya tak boleh buat payment menggunakan visa debit? Katanya tak boleh digunakan.

Perlu dibuat pengaktifan melalui https://cif.bankislam.com.my/CNP

7. Boleh ke hantar wakil untuk buat penukaran kad baru. Sebahgai contoh pemegang kad berada di luar kawasan?

Pemegang akaun perlu hadir sendiri untuk membuat pertukaran kad.