Cara Daftar RHB Bank Online Banking App Mobile Banking

Posted on

Online banking adalah salah satu perkhidmatan yang ditawarkan oleh RHB Bank untuk memudahkan transaksi bagi setiap pelanggannya.

Anda akan mendapatkan kemudahan transaksi kewangan dan menjimatkan masa apabila menggunakan perkhidmatan ini.

Beberapa kemudahan yang boleh Anda nikmati dengan online banking ialah semak pernyataan/statement, semak baki akaun, transfer duit, melihat nilai tukar mata wang, membuat pembayaran dan pembayaran e-commerce.

Untuk Anda yang berminat mencuba perkhidmatan online banking RHB bank, sila ikuti tutorial cara daftar internet banking RHB bank.

Online Banking RHB Bank
Online Banking RHB Bank

Apakah RHB Online Banking

RHB Online Banking ni adalah satu platform perbankan dari RHB Bank. Anda tak payah pening kepala nak pergi kaunter bank beratur panjang-panjang.

Dalam beberapa ketukan jari jer, Anda boleh buat apa saja transaksi bank dari hujung jari.

Bayangkan je la, Anda nak buat bayaran bil, check baki akaun, atau pun transfer duit kepada kawan-kawan pun boleh buat dengan mudah.

Yang bestnya, RHB Online Banking ni sangat secure dan selamat. So, tak perlu risau pasal keselamatan duit Anda. Lagipun, RHB dah lama dalam bidang perbankan, so memang terjamin la servis mereka.

Syarat Kelayakan

Anda perlu sediakan salah satu kad RHB berikut:

  • Credit Card dan PIN
  • Debit Card dan PIN
  • Prepaid Card

Cara Daftar RHB Online Banking

Cara daftar RHB Online Banking yang santai dan senang!

  1. Siapkan Kad Kredit/Debit/Prabayar RHB Anda dan pastikan ada 6-digit PIN untuk kad tu.
  2. Layari laman web https://onlinebanking.rhbgroup.com/my/registration. Boleh guna laptop, telefon pintar, atau tablet je, ikut suka Anda la.
  3. Klik butang Register Now.
  4. Isi maklumat kad kredit/debit/prabayar RHB Anda, jangan salah taip ya. Cara Daftar RHB Online Banking
  5. Masukkan 6-digit PIN Anda.
  6. Buat akaun Anda dengan Username dan Kata Laluan.
  7. Masukkan alamat emel yang aktif.
  8. Pilih Secure Word. Benda ni penting kalau nak buat transaksi selamat.
  9. Baca betul-betul Terma dan Syarat, scroll sampai habis tu baru klik I Agree.
  10. Confirm semua maklumat betul, pastu tekan butang Submit. Tahniah, Anda dah jadi ahli RHB Online Banking.

Cara Login RHB Online Banking

Anda boleh ikuti step berikut untuk log masuk akaun RHB online Anda.

  1. Klik link ni: https://onlinebanking.rhbgroup.com/my/login, lepas tu masukkan username Anda.
  2. Pastikan Anda ingat Secure Word yang Anda dah set semasa daftar. Tekan je tanda tick untuk teruskan.
  3. Masukkan Password Anda, lepas tu tekan butang Login.

Itu je! Dah masuk RHB Online Banking dengan mudah. Senang kan? Lepas ni, bolehlah buat transaksi dan check akaun dengan pantas.

Apa Itu RHB Mobile Banking

Anda pernah dengar tak pasal RHB Mobile Banking ni? Kalau Anda yang suka praktikal dan senang urusan, memang kena tahu benda ni.

RHB Mobile Banking ni adalah satu aplikasi perbankan canggih yang boleh Anda pasang dalam telefon pintar Anda. Macam magic je, semua kemudahan perbankan ada dalam genggaman.

Cara Instal RHB Bank Mobile Banking

Jadi, apa benda menarik pasal RHB Mobile Banking ni? Anda boleh buat pelbagai urusan bank tanpa perlu beratur panjang kat kaunter atau kena cari mesin ATM. Nak buat bayaran bil, transfer duit, atau cek baki akaun, semua boleh selesa dan pantas dengan aplikasi ni.

Tak kira la Anda kat mana, selagi ada internet, selagi tu jugak Anda boleh guna RHB Mobile Banking. Memang kawalan padu, kan? Tak perlu risau pasal keselamatan, sebab RHB dah pastikan segala maklumat Anda selamat terjaga.

Jadi, kalau Anda yang suka praktikal dan nak buat urusan bank jadi senang, takyah pikir dua kali dah. Pasang je RHB Mobile Banking dalam telefon pintar Anda.

Cara Instal RHB Bank Mobile Banking

Cara download dan install RHB Online Banking yang senang:

  1. Buka Play Store (untuk Android) atau App Store (untuk iPhone) dalam telefon pintar Anda.
  2. Dalam search bar, taip RHB Online Banking.
  3. Lepas tu, Anda nampak la ikon RHB dalam hasil carian. Tekan butang Install yang berwarna hijau tu.
  4. Tunggu kejap, telefon pintar Anda akan download aplikasi tu.
  5. Dah siap download, Anda tekan butang Open. Aplikasi RHB Online Banking akan terbukak kat layar Anda.

Selamat, Anda dah berjaya install RHB Online Banking dalam telefon pintar Anda.

Cara Login RHB Bank Mobile Banking

Step-by-step cara login RHB online banking.

  1. Buka aplikasi RHB Online Banking dalam telefon pintar Anda.
  2. Lepas bukak, Anda akan nampak dua kotak kosong. Yang atas tu, masukkan username yang Anda dah daftar.
  3. Lepas dah masukkan Username, Anda jangan terus tekan butang Login.
  4. Masukkan Secure Word yang Anda dah set masa daftar tu.
  5. Masukkan Password.
  6. Okay, kalau dah tekan butang Login pastu ada notification, tu maksudnya Anda berjaya masuk RHB online banking.

Haa, dah berjaya masuk! Selamat Anda boleh check baki akaun, transfer duit, atau buat apa saja urusan bank dengan mudah.

RHB Transfer Online

RHB Transfer Online ni adalah satu servis yang membolehkan kita hantar duit ke akaun bank lain melalui platform perbankan dalam talian seperti RHB Mobile Banking ataupun RHB Online Banking.

Maksudnya, Anda boleh duduk depan komputer atau pegang telefon pintar, lepas tu buat urusan hantar duit tanpa perlu pening kepala nak cari cawangan bank.

Kelebihan Menggunakan RHB Transfer Online

Nak tau apa kelebihan yang kita dapat kalau guna RHB Transfer Online ni:

  1. Tak payah keluar rumah, tak payah berebut kat kaunter bank. Dalam beberapa klik je, duit Anda dah berada dalam akaun penerima. Jimat masa, jimat tenaga!
  2. Bila-bila masa pun boleh! Servis RHB Transfer Online ni buka 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Jadi, kalau Anda tetiba ada keperluan nak hantar duit waktu malam-malam buta pun boleh buat.
  3. Dengan RHB transfer online ni kosnya rendah.
  4. Bukan setakat akaun bank tempatan je, Anda boleh hantar duit ke akaun antarabangsa jugak! So, kalau ada kawan atau saudara kat luar negara, takde hal nak hantar duit lagi.
  5. Jangan risau tentang keselamatan maklumat peribadi Anda. RHB transfer online ni ada lapisan keselamatan yang kukuh, termasuklah pengesahan dua faktor. Senang cerita, takde orang lain boleh access akaun Anda tanpa kebenaran.

Cara Guna RHB Transfer Online DuitNow

Nak tau camne nak guna RHB Transfer Online? Jangan risau, kami akan tunjukkan cara-cara senang di bawah:

  1. Pertama-tama, Anda kena log masuk ke akaun perbankan dalam talian RHB Anda.
  2. Bila dah log masuk, cari menu atau pautan yang berkaitan dengan DuitNow Transfer.
  3. Anda akan diminta untuk isi maklumat akaun penerima. Contoh melalui Mobile Number, NRIC Number atau Bank Transfer. RHB Transfer Online
  4. Taip jumlah duit yang Anda nak hantar. Pastikan Anda periksa betul-betul sebab takleh edit lepas dah klik Next nanti.
  5. Anda akan diminta untuk masukkan kod pengesahan. Kalau Anda ada guna aplikasi pengesahan dua faktor (2FA), kod tu akan dihantar ke telefon Anda. Tapi kalau takde, ia akan hantar melalui SMS.
  6. Lepas Anda klik Hantar dan masukkan kod pengesahan, proses tu dah siap! Duit akan dipindahkan ke akaun penerima dalam masa yang singkat.

Tips untuk Keselamatan

Nak guna RHB Transfer Online dengan bijak? Meh aku kongsi sikit tips untuk Anda:

  • Pastikan maklumat penerima betul sebelum hantar duit. Salah sikit je nombor akaun, confirm lambat sampai tu.
  • Simpan semua maklumat transaksi dan pengesahan. Senang untuk rujukan kalau ada masalah nanti.
  • Aktifkan 2FA kalau boleh. Lapisan keselamatan tambahan memang penting.

Jangan lupa, kalau dah selesai urusan, tekan butang Logout ye. Nak jaga keselamatan akaun Anda.

RHB IBG Transfer Time

Sebelum kita masuk pasal masa transfer, Anda kena faham dulu apa itu RHB IBG Transfer.

IBG ni singkatan bagi Interbank Giro, bermaksud transfer duit dari satu bank ke bank lain.

Jadi, RHB IBG Transfer ni maksudnya transfer duit dari akaun RHB ke akaun bank lain, atau sebaliknya.

Macam-macam benda boleh transfer, contohnya nak bayar hutang kawan, bayar bil, atau hantar duit raya.

Berapa Lama Nak Sampai?

Soalan utama semua orang bila buat transfer: “Berapa lama nak sampai ye?” Ok, kami bagi jawapan straight to the point.

Ni agak bergantung pada waktu Anda buat transfer. Kalau Anda buat transfer sebelum waktu cut-off (biasanya dalam pukul 3 petang), duit tu patut sampai dalam masa sehari bekerja.

Tapi kalau lepas cut-off time tu, dia boleh ambil masa satu atau dua hari bekerja.

Jadual RHB IBG Transfer

Transfer DayTransfer TimeIBG Funds Available at Beneficiary BankDuitNow - Funds Available at Beneficiary BankRefund for IBG Unsuccessful Transactions
Monday - FridayBefore 5.00amBy 11.00am Same DayImmediateBy 5.00pm
Monday - Friday5.01am - 8.00amBy 2.00pm Same DayImmediateBy 8.20pm
Monday - Friday8.01am - 11.00amBy 5.00pm Same DayImmediateBy 11.00pm
Monday - Friday11.01am - 2.00pmBy 8.20pm Same DayImmediateBy 11.00am, next business day
Monday - Friday2.01pm - 5.00pmBy 11.00pm Same DayImmediateBy 11.00am, next business day
Monday - FridayAfter 5.00pmBy 11.00am Same DayImmediateBy 5.00pm, next business day
Saturday, Sunday, Federal Territory Public HolidayAnytimeNext Business DayImmediateBy 5.00pm, next business day

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Masa Transfer

Ok, jangan salahkan bank terus kalau transfer lambat sampai. Ada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi berapa lama masa transfer tu ambil:

  1. Waktu Cut-off: Kalau Anda hantar duit lepas cut-off time, transfer tu akan diproses pada hari bekerja berikutnya. Jadi, pastikan Anda hantar dalam masa yang betul.
  2. Hujung Minggu dan Cuti Umum: Kalau Anda buat transfer hujung minggu atau hari cuti, ia akan diproses pada hari bekerja berikutnya. Jadi, kalau Anda nak duit sampai cepat, elakkan buat transfer time weekend.
  3. Kegawatan atau Masalah Teknikal: Kadang-kadang, masalah teknikal boleh berlaku kat bank. Kalau bank tengah mengadapi masalah, transfer tu boleh lambat skit.

Tips Agar Duit Sampai Cepat

Jangan risau, kami ada tips untuk Anda agar transfer duit Anda sampai cepat:

  • Pilih Waktu Betul: Kalau Anda nak duit sampai cepat, hantarlah sebelum waktu cut-off. Jadi, cuba plan betul-betul sebelum buat transfer.
  • Elakkan Cuti dan Hujung Minggu: Kalau takde keperluan sangat, elakkan buat transfer time weekend atau cuti. Buatlah transfer pada hari biasa untuk pastikan cepat sampai.
  • Pastikan Maklumat Betul: Jangan terlupa check maklumat akaun penerima. Salah sikit je nombor akaun, duit Anda boleh tersasar ke tempat lain.

Jika Anda mendapatkan masalah pada masa pendaftaran, sila menghubungi costumer service bank RHB. Melalui email dan nombor telefon rasmi:

  • Email : ibanksupport@rhbbank.com.my
  • Nombor telefon : 03-9206 8118
  • Atau pergi ke cawangan bank RHB terdekat untuk menyelesaikan masalah Anda

Baca juga, cara semak baki akaun RHB bank online

Itulah tutorial cara daftar online banking RHB bank terkini. Memandangkan banyak fungsi perbankan internet RHB Bank, Anda perlu segera mendaftar.