JCL Check Status Bayaran Permohonan Secara Online

Posted on

Zaman sekarang ni bukan lagi zaman senang nak dapat pinjaman dari bank, terutama kalau Anda ada rekod kredit yang tak seberapa baik.

Tapi jangan risau, sebab ada JCL Credit Leasing. Mesti Anda tertanya-tanya, apa benda JCL ni, kan? JCL ni adalah rakan setia Anda untuk semua urusan pinjaman duit cepat dan senang.

JCL Credit Leasing ni memahami betapa susahnya nak dapat pinjaman kalau Anda dah ada masalah credit score, dan memang selalu buat orang pening kepala.

Kalau Anda selalu kena reject kat bank atau institusi kewangan lain, tak perlu down, sebab JCL sedia membantu.

Mereka tak tengok rekod kredit Anda macam bank-bank lain yang suka nak bagi alasan, mereka lebih fokus pada kemampuan Anda bayar balik.

Jadi, kalau Anda ada pendapatan tetap, peluang untuk dapat pinjaman dari JCL ni memang tinggi.

Satu lagi yang best pasal JCL ni, proses permohonan dia pantas. Anda tak payah tunggu berbulan-bulan nak tahu result permohonan, sebab JCL akan beri keputusan secepat kilat.

Dalam masa 24 jam je, Anda akan tahu samada permohonan Anda diluluskan atau tidak. Memang takde masa nak tunggu lama-lama.

Kalau diluluskan, Anda pun tak payah tunggu lama-lama lagi untuk dapat duit, sebab duit akan masuk terus ke akaun Anda.

Nak tau lagi best? JCL ni menawarkan pelbagai pilihan pinjaman mengikut keperluan Anda. Ada pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan macam-macam lagi.

Jadi, tak kira la nak pinjam duit untuk bayar hutang, beli barang-barang keperluan, atau nak tambah modal perniagaan, JCL ada penyelesaian yang sesuai untuk Anda.

JCL Check Status
JCL Check Status

JCL Check Status Payment

Anda yang sedang menggunakan perkhidmatan pinjaman peribadi JCL Credit Leasing mungkin ingin tahu cara untuk memeriksa status pinjaman dan pembayaran Anda.

Bukan masalah besar, sebab dalam artikel ni, kami akan kongsikan cara check JCL status Anda. Jadi, tak perlu pening kepala atau bingung-bingung, ikut langkah-langkah berikut:

Semak Status Pembayaran Melalui Emel

Berikut adalah panduan langkah demi langkah cara untuk menyemak status pembayaran melalui emel:

  1. Pertama sekali, Anda perlu membuka akaun e-mel Anda menggunakan aplikasi e-mel kegemaran. Pastikan Anda log masuk ke akaun yang betul.
  2. Selepas Anda log masuk ke akaun e-mel, klik pada pilihan Compose untuk mula menulis e-mel baru.
  3. Di dalam ruang To, taipkan alamat e-mel inquiry@bpartnergroup.com. Pastikan alamat ini ditulis dengan betul untuk memastikan e-mel Anda sampai kepada pihak yang berkenaan.
  4. Di ruang Subject, taipkan perkara atau subjek e-mel. Dalam hal ini, Anda boleh taip Semakan Status Pembayaran/JCL Payment Status.
  5. Di ruang kandungan e-mel, Anda perlu berikan maklumat lengkap mengenai pertanyaan Anda. Pastikan Anda sertakan maklumat seperti nombor rujukan pembayaran, jumlah pembayaran, tarikh pembayaran, dan sebarang butiran yang berkaitan.
  6. Jelaskan dengan sopan dan jelas bahawa Anda ingin menyemak status pembayaran yang telah Anda buat. Mintalah maklumat lanjut mengenai status pembayaran tersebut.
  7. Selepas Anda pastikan semua maklumat telah dimasukkan, klik pada pilihan Send.
  8. Selepas Anda hantar e-mel, pastikan Anda menyemak peti masuk e-mel Anda untuk melihat sama ada terdapat sebarang balasan daripada JCL. Mereka akan memberikan maklumat lanjut mengenai status pembayaran Anda.

Itulah langkah-langkah mudah untuk menyemak status pembayaran melalui emel. Pastikan Anda sentiasa memeriksa peti masuk e-mel Anda untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai status pembayaran Anda.

Semak Status Pembayaran Melalui Customer Service

Berikut adalah panduan langkah demi langkah cara untuk menyemak status pembayaran melalui perkhidmatan pelanggan di nombor 03-26167900:

  1. Dail nombor 03-26167900 menggunakan telefon Anda. Pastikan Anda mempunyai masa yang mencukupi untuk berhubung dengan wakil pelanggan.
  2. Selepas Anda dail nombor tersebut, tunggu sehingga wakil pelanggan menjawab panggilan.
  3. Jelaskan tujuan panggilan Anda dengan jelas. Kemudian, berikan maklumat berkaitan pembayaran seperti nombor rujukan pembayaran, jumlah pembayaran, dan tarikh pembayaran. Pastikan maklumat ini diberikan dengan tepat.
  4. Mintalah wakil pelanggan menyemak status pembayaran Anda. Mereka akan melayan permintaan Anda dan memberikan maklumat mengenai status pembayaran tersebut.
  5. Pastikan Anda catat maklumat yang diberikan oleh wakil pelanggan, termasuk nombor rujukan untuk rujukan masa akan datang.
  6. Kalau Anda masih mempunyai sebarang pertanyaan tambahan mengenai pembayaran atau perkhidmatan yang berkaitan, jangan segan untuk bertanya.
  7. Selepas Anda mendapatkan maklumat yang diperlukan, ucapkan terima kasih kepada wakil pelanggan dan tutup panggilan.

Selain itu Anda kena hantar screenshot bayaran online melalui WhatsApp adalah untuk sahkan bayaran dalam sistem berdasarkan nombor akaun Anda. Jadi, dengan screenshot tu, pihak JCL boleh pastikan yang bayaran tu dah masuk dalam sistem dan kepada akaun yang betul.

Itulah langkah-langkah mudah untuk menyemak status pembayaran melalui perkhidmatan pelanggan di nombor 03-26167900.

Dengan berhubung terus kepada wakil pelanggan, Anda boleh mendapatkan maklumat yang tepat dan terkini mengenai status pembayaran Anda.

Bayaran Auto Debit Gagal

Ada 2 sebab kenapa bayaran auto-debit Anda tak berjaya:

  1. Pinjaman Baru – Kalau Anda baru je ambil pinjaman dari JCL, bayaran pertama (1st) kena bayar secara manual. Untuk bayaran-bayaran seterusnya, bank akan tolak secara auto-debit bila dah diluluskan.
  2. Pinjaman Sedia Ada (Existing Loan) – Tapi kalau Anda dah ada pinjaman JCL sebelum ni, kemungkinan auto-debit tak berjaya adalah sebab tak cukup duit dalam akaun. Auto-debit akan cuba tolak bayaran secara automatik dari akaun bank Anda, tapi kalau tak ada cukup duit dalam akaun tu, memang confirm la auto-debit takkan berjaya.

So, kalau bayaran auto-debit Anda tak berjaya, yang penting adalah pastikan ada cukup duit dalam akaun bank untuk membolehkan bayaran tersebut berjalan lancar.

Kalau tak sure, bolehlah contact JCL untuk dapatkan penjelasan dan cari penyelesaian.

Cara Mohon Early / Full Settlement JCL

Kalau Anda nak bayar pinjaman JCL penuh atau awal, Anda boleh follow langkah ni:

  1. Pertama, Anda boleh telefon nombor Customer Care di 03-26167900 untuk minta maklumat atau hantar e-mel terus ke inquiry@bpartnergroup.com.
  2. Bila dorang terima e-mel Anda, dorang akan hantar borang penyelesaian penuh/awal kepada Anda. Borang ni berfungsi macam notis bertulis sebulan (1 month’s written notice) kepada JCL yang Anda nak bayar pinjaman penuh/awal.
  3. Bila JCL terima borang penyelesaian tu melalui e-mel, dorang akan beritahu Anda jumlah yang perlu dibayar untuk penyelesaian penuh/awal.

Atau, kalau Anda rasa nak jumpa orang dari JCL secara langsung, Anda boleh datang terus ke cawangan JCL yang berdekatan. Pegawai kewangan di situ akan bantu Anda untuk proses penyelesaian.

Jadi, ada dua cara yang senang untuk minta bayar pinjaman penuh/awal – telefon atau e-mel Customer Care, atau datang terus ke cawangan JCL. Ingat, penyelesaian awal mungkin melibatkan caj tambahan, so pastikan Anda faham terlebih dahulu.

JCL Check Status Permohonan

Nak tahu pasal status permohonan pinjaman JCL, kan? Memang seronok sebab kita faham yang harapan dan keperluan duit boleh timbul tanpa amaran.

So kami nak bagitau yang apa yang Anda patut buat untuk semak status permohonan JCL.

Permohonan Ditolak

Kalau aplikasi Anda tak berjaya, JCL akan hantar SMS kat nombor telefon bimbit yang Anda daftar.

So, Anda boleh check telefon Anda untuk tahu status permohonan.

Permohonan Diterima

Kalau permohonan Anda berjaya, agent khidmat pelanggan JCL akan telefon Anda untuk mula proses pinjaman.

So, kalau ada panggilan masuk dari JCL, memang itu tanda baik pinjaman Anda dah diluluskan. Jangan risau, prosesnya akan bermula dengan segera.

Selepas Anda dah tandatangan perjanjian, duit pinjaman Anda akan masuk dalam akaun bank dalam masa tiga (3) hari bekerja.

Jadi, tunggu pun tak lama, dalam masa tiga hari bekerja je Anda boleh dapat duit tu. Untuk semak check baki pinjaman, Anda boleh baca cara semak baki pinjaman JCL.

Anda tak perlu bayar deposit atau yuran peguam sebelum pinjaman diluluskan. Tapi, kalau pinjaman Anda diluluskan, Anda kena bayar yuran LHDN (0.5% daripada jumlah pinjaman yang diterima + RM 10 untuk salinan dokumen) dan yuran Commissioner for Oaths (RM 15 – RM 20) secara tunai semasa tandatangan perjanjian.

Jadi, takde bayaran awal, cuma bayaran yang berkaitan dengan proses pinjaman lepas diluluskan je.