Panduan Kemasukan Hospital Panel PruBSN Lokasi Klinik

Posted on

Kesihatan adalah aset berharga yang perlu dijaga. PruBSN, sebagai penyedia insurans hayat terkemuka, memahami betapa pentingnya akses kepada penjagaan kesihatan yang berkualiti.

Itulah sebabnya mereka memperkenalkan hospital panel PruBSN satu kemudahan yang sangat bermanfaat.

Hospital panel PruBSN adalah satu inovasi yang memberi kelebihan besar kepada pemegang polisi PruBSN.

Dari akses yang mudah hingga kos perubatan yang lebih rendah, panel ini memudahkan perjalanan penjagaan kesihatan Anda.

Hospital Panel PruBSN
Hospital Panel PruBSN

Apa Itu Hospital Panel PruBSN

Hospital Panel PruBSN adalah rangkaian hospital dan pusat perubatan yang bekerjasama dengan PruBSN untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan kepada pemegang polisi.

Ini termasuklah rawatan inpatient, pembedahan, pemeriksaan kesihatan, dan banyak lagi.

Dengan rangkaian ini, pemegang polisi PruBSN dapat menikmati pelbagai manfaat tambahan yang menjadikan pengalaman perubatan lebih selesa dan berpatutan.

Kelebihan Hospital Panel PruBSN

Berikut adalah beberapa kelebihan utama Hospital Panel PruBSN:

  • Kemudahan Akses Dengan hospital-hospital dan pusat perubatan terpilih yang terdapat dalam Hospital Panel PruBSN, pemegang polisi memiliki akses mudah kepada perkhidmatan kesihatan berkualiti tanpa perlu bersusah payah mencari penyedia perubatan yang sesuai.
  • Kos Perubatan yang Lebih Rendah Pemegang polisi PruBSN yang mendapatkan rawatan di dalam panel hospital akan menikmati kadar bayaran yang lebih rendah berbanding dengan mendapatkan rawatan di luar panel.
  • Pemilihan Hospital dan Pakar Pemegang polisi berpeluang untuk memilih tempat rawatan serta pakar yang mereka percayai untuk memberikan perkhidmatan perubatan terbaik.
  • Proses Tuntutan yang Mudah Pemegang polisi dapat menyelesaikan proses tuntutan dengan lebih cepat dan dengan sedikit kesulitan.
  • Perkhidmatan Berkualiti Panel PruBSN terdiri daripada penyedia perubatan ternama, memastikan pemegang polisi menerima perkhidmatan yang berkualiti tinggi dan berpandu kepada perkembangan perubatan terkini.

Lokasi Hostpital PruBSN

Perlu diingat bahawa senarai doktor, klinik, dan hospital dalam artikel ini tidak menyeluruh.

PruBSN mempunyai hak untuk menambah atau mengeluarkan doktor, klinik, dan hospital dari senarai ini pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.

Jika anda memerlukan penjelasan lanjut, sila hubungi Pusat Khidmat Pelanggan PruBSN di nombor +603 2053 7188.

Melaka

HostpitalAddressTelephone
MAHKOTA MEDICAL CENTRENo. 3, Mahkota Melaka
Jalan Merdeka
75000 Melaka
06- 285 2999
PUTRA SPECIALIST HOSPITAL
(MELAKA
No. 169, Jalan Bendahara
75100
Melak
06-283 5888
PANTAI HOSPITAL AYER KEROHNo. 2418-1, KM 8
Lebuh Ayer Keroh
75450 Melaka
06-231 9999
ORIENTAL MELAKA STRAITS
MEDICAL CENTRE
Pusat Perubatan Klebang,
75200 Melaka
06-315 8888

Penang

HostpitalAddressTelephone
BAGAN SPECIALIST CENTRE Jalan Bagan 1
Taman Bagan
13400 Butterworth Penang
04-371 0000
HOSPITAL LAM WAH EE No. 141, Jalan Tan Sri Teh Ewe
Lim
11600 Pulau Pinang
04-652 8888
LOH GUAN LYE SPECIALIST
CENTRE
No. 238, Macalister Road
10400 Penang
04-238 8888
GLENEAGLES PENANG No. 1, Jalan Pangkor
10050 Pulau Pinang
04-222 9111
KPJ PENANG SPECIALIST
HOSPITAL
570, Jalan Perda Utama
Bandar Perda, Seberang Jaya
14000 Bukit Mertajam
Pulau Pinang
04-548 6688
ISLAND HOSPITALNo. 308, Macalister Road
10450 Penang
04-228 8222
PANTAI HOSPITAL PENANG82, Jalan Tengah, Bandar
Bayan Baru, 11900 Bayan
Lepas, Penang
04-643 3888
SUNWAY MEDICAL CENTRE
PENANG
Lebuh Tenggiri 2, 13700
Seberang Jaya, Pulau Pinang
04-373 9191

Download senarai penuh hospital panel di sini.

Panduan Kemasukan Hostpital

Kemasukan ke hospital mungkin kadang-kadang tak dapat dielakkan, berikut kami kongsikan langkah demi langkah supaya kemasukan ke hospital jadi lebih senang.

So, bila dah tiba masanya nak ke hospital, Anda boleh buat dengan yakin.

Sebelum kita teruskan, eloklah kita faham yang tuntutan perubatan hanya berkaitan dengan kemasukan hospital yang memang perlu

Bukan untuk a) pemeriksaan rutin, b) kemasukan hanya untuk ujian siasatan atau diagnostik, dan c) kemasukan hospital untuk rawatan perubatan yang boleh dilakukan dengan selamat di rumah atau dalam suasana pesakit luar.

1. Senarai Hospital dan Doktor Panel PruBSN

Untuk tengok senarai hospital dan doktor panel PruBSN, Anda boleh refer laman web PruBSN atau guna app PruBSN Navigator (boleh download dari App Store atau Google Play).

Penting ni, proses kemasukan dan keluar yang kami cerita dalam artikel ni hanya terpakai untuk hospital-hospital dan doktor-doktor panel PruBSN tau.

Kalau hospital pilihan Anda ada dalam senarai panel PruBSN, pastikan doktor yang Anda nak jumpa pun ada dalam senarai PruBSN jugak.

2. Hubungi Perunding Takaful Anda

Perunding takaful Anda tu macam guide bagi urusan kemasukan hospital ni.

Kalau ada apa-apa soalan atau tak pasti, jangan segan-segan nak contact diorang.

Diorang punya job tu untuk bantu Anda. Diorang boleh bagi nasihat bagaimana nak pastikan proses kemasukan Anda smooth.

3. Bawa Pengenalan Diri

Sebelum jejakkan kaki ke hospital, pastikan bawak kad perubatan PruBSN Anda (kalau ada) dan kad pengenalan diri (NRIC atau apa-apa yang setaraf).

Ni untuk tujuan pengesahan untuk jaminan kemasukan Anda.

Keadaan Kecemasan: Terus Pergi Klinik atau Hospital

Kalau keadaan tu memang terdesak, tanpa fikir panjang, terus la ke klinik atau hospital terdekat!

Tapi perhatikan, kalau Anda pergi ke hospital yang bukan dalam senarai panel PruBSN, besar kemungkinan Anda kena bayar bill hospital sendiri dulu.

Lepas tu, baru boleh hantar claim kepada PruBSN untuk reimbursement (tertakluk kepada terma dan syarat dalam polisi Anda tu).

Tapi kalau Anda kena masuk hospital dalam senarai panel PruBSN, dan hospital tu ada fasiliti HAS (Hospital Admissions Support), Anda boleh enjoy pre-authorisation untuk claim kos perubatan.

Apa maksudnya? PruBSN akan bayar bill hospital Anda terus kepada hospital tu.

Untuk dapatkan maklumat lengkap mengenai akaun PruBSN Anda, kami nasihatkan Anda untuk lawati laman web PruBSN Touch.

Langkah-langkah Kemasukan Kecemasan

Step by step macam mana nak handle kemasukan hospital dalam keadaan tak dirancang ni:

  1. Sampai je kat hospital, pergi terus kaunter Kecemasan (A&E) untuk daftar diri.
  2. Pegawai Perubatan akan tengok keadaan Anda. Dia akan decide sama ada Anda perlu jumpa pakar perubatan atau tak.
  3. Pakar perubatan akan attend kepada Anda. Kalau dia rasa Anda perlu kena admit, dia akan siapkan Bahagian II Borang Pra-Kebenaran (PAF).
  4. Kalau pakar rasa perlu, Anda kena buat ujian seperti CT scan, ultrasound, ujian darah, dan lain-lain.
  5. Bila Anda nak kemasuk hospital, pastikan bawa kad pengenalan diri (NRIC atau apa-apa yang setaraf) dan kad perubatan PruBSN kalau ada.
  6. Isi Bahagian I Borang Pra-Kebenaran (PAF) sebagai permohonan pra-kebenaran bayaran kos perubatan.
  7. Kadang-kadang, hospital akan minta deposit masa Anda kena admit.
  8. Anda kena tunggu surat PAL (Pre-Authorisation Letter). PruBSN akan decide based on dokumen-dokumen yang lengkap (Bahagian I dan II Borang PAF dan hasil ujian diagnostik) yang hospital hantar melalui fax.
  9. Bila dapat PAL, hospital akan meneruskan rawatan yang dicadangkan atau pembedahan yang diperlukan.

So, kalau terpaksa ke hospital dalam keadaan tak terduga, jangan panik. Ikut je langkah-langkah ni, dan semuanya akan jadi lebih mudah.

Rancang Awal: Keputusan Admisi Sebelum Tarikh Kemasukan

Biasanya, procedure perubatan boleh dirancang awal. Jadi, Anda boleh buat keputusan nak kemasukan hospital dahulu, sebelum tarikh sebenar kemasukan.

PruBSN galakkan kes yang bukan darurat untuk dirancang awal atau masuk sebagai day care / day surgery.

Day Care / Day Surgery juga boleh dianggap sebagai kemasukan yang dirancang awal, untuk procedure perubatan yang tak memerlukan penginapan semalaman di hospital.

PruBSN galakkan Anda atau pakar perubatan Anda untuk minta Surat Pra-Kebenaran (PAL) sekurang-kurangnya 48 jam sebelum tarikh kemasukan.

Langkah-langkah Kemasukan Rancang Awal

Step by step macam mana nak handle kemasukan hospital yang dah dirancang ni:

  1. Pergi klinik pakar luar dan daftar diri. Kalau ada surat rujukan dari doktor, bawa sekali.
  2. Pakar perubatan kat hospital tu akan tengok keadaan Anda.
  3. Kalau pakar rasa perlu, Anda kena buat ujian macam CT scan, ultrasound, ujian darah, dan lain-lain.
  4. Kalau pakar rasa Anda perlu kena admit, dia akan siapkan Bahagian II Borang Pra-Kebenaran (PAF) dan tetapkan tarikh kemasukan.
  5. Bawa kad pengenalan diri (NRIC atau apa-apa yang setaraf) dan kad perubatan PruBSN kalau ada.
  6. Isi Bahagian I Borang Pra-Kebenaran (PAF) kat kaunter kemasukan.
  7. Tunggu surat PAL (Surat Pra-Kebenaran). PruBSN akan decide based on dokumen-dokumen lengkap (Bahagian I dan II Borang PAF dan hasil ujian diagnostik) yang hospital hantar melalui fax.
  8. Bila dapat PAL, balik pada tarikh kemasukan yang dah direncanakan.
  9. Kadang-kadang, hospital akan minta deposit masa Anda kena admit.
  10. Bila dah semuanya setel, hospital akan teruskan rawatan atau pembedahan yang dicadangkan.

Panduan Pengeluaran dari Hospital

Habis dah rawatan dan Anda dah sihat! Sekarang kami nak tunjuk cara Anda boleh keluar dari hospital dengan mudah.

Jadi, bila dah tiba masanya nak balik rumah, Anda boleh buat dengan tenang.

Step by step macam mana nak keluar dari hospital:

  1. Bila doktor pakar rasa Anda dah sihat untuk balik, dia akan siapkan Bahagian II – Bahagian Pengeluaran Borang Pra-Kebenaran (PAF). Sabar la sikit, sebab staff hospital kena siapkan bill pengeluaran Anda.
  2. Pergi la kaunter pengeluaran. Tengok betul-betul semua bil Anda dan pastikan semua ok. Lepas tu, tandatangan untuk mengesahkan.
  3. Hospital akan hantar fax Borang Pra-Kebenaran (PAF) yang dah lengkap dan bill akhir Anda kepada PruBSN.
  4. Bila bill Anda dah dibayar sepenuhnya, Anda boleh keluar dari hospital dengan selamat.

Jaga kesihatan Anda, dan kalau ada apa-apa soalan atau tak pasti, ingat, Anda boleh sentiasa tanya customer service PruBSN.