DuitNow BSN Transfer Cara Guna DuitNow myBSN Online

Posted on

Kalau Anda tengah mencari cara yang mudah nak hantar duit, meh sini kita bincangkan cara menggunakan DuitNow BSN transfer.

Bila dunia semakin canggih, perbankan pun dah berubah, kan? Dah tak payah beratur panjang kat kaunter, dah tak perlu nak kirim duit secara fizikal.

Sekarang dengan DuitNow, Anda boleh hantar duit dengan senang pada bila-bila masa. Nak tau macam mana?

DuitNow BSN Transfer
DuitNow BSN Transfer

Apa Itu DuitNow BSN Transfer

DuitNow BSN transfer ni adalah satu sistem pembayaran digital dari myBSN yang memudahkan Anda untuk hantar duit.

Jadi, Anda boleh transfer duit dalam talian je, senang dan pantas. Paling best, ia takkan caj Anda tambahan. Jadi, Anda boleh jimat lebih banyak duit.

Perkhidmatan DuitNow ni bukan sahaja untuk orang dewasa, tapi juga boleh digunakan oleh semua orang yang ada akaun bank.

Jadi, kalau Anda nak hantar duit untuk bayar barang online ke, bayar hutang kawan ke, atau mana-mana urusan kewangan, DuitNow ni adalah cara yang paling smart.

Kelebihan DuitNow

DuitNow ni memang awesome, ada banyak kelebihan yang buat hidup Anda jadi senang dan praktikal.

  • Yang paling utama, Anda boleh hantar duit ke sapa-sapa pun dengan senang. Tak perlu nak isi borang atau tunggu lama kat bank. Dalam talian je, dalam beberapa ketik, siap!
  • Duit yang Anda hantar akan sampai kepada penerima dalam masa yang sangat pantas. Tak payah nak tunggu hari berhari.
  • Jangan risau pasal keselamatan, DuitNow ni guna teknologi terkini untuk pastikan transaksi Anda selamat.
  • Tak kira waktu, hari, malam, hujan ke panas, DuitNow sentiasa boleh digunakan. Jadi, Anda boleh hantar duit bila-bila masa ikut keselesaan Anda.
  • Dengan ID DuitNow, Anda tak payah ingat nombor akaun panjang-panjang. Cuma guna ID DuitNow, mudah dan takde risiko silap nombor.
  • Kalau Anda berniaga, DuitNow ni pun best untuk urusan perniagaan. Senang nak terima bayaran dari pelanggan.

Jadi, Anda boleh guna DuitNow untuk banyak benda, dari hantar duit belanjaan harian hingga urusan perniagaan.

ID DuitNow

Kalau Anda nak hantar duit kepada kawan-kawan ke, family ke, atau mana-mana orang, Anda tak payah ingat nombor akaun bank panjang-panjang.

Anda boleh gunakan ID DuitNow:

  • Nombor Mudah Alih.
  • Kad Pengenalan.
  • Nombor Tentera atau Polis.
  • Nombor Pasport.
  • Nombor Pendaftaran Perniagaan.

Cuma guna ID DuitNow je, senang dan takde dan lebih mudah. Jadi, ID DuitNow ni memudahkan urusan penghantaran wang, tanpa perlu fikir panjang-panjang.

Semua orang yang ada akaun bank boleh daftar ID DuitNow, jadi Anda pun kena ada satu kalau nak guna servis DuitNow ni.

Cara Daftar DuitNow BSN

Berikut adalah langkah-langkah cara daftar DuitNow BSN:

  1. Pertama sekali, Anda perlu log masuk ke akaun myBSN Anda. Pastikan Anda gunakan maklumat log masuk yang betul.
  2. Selepas log masuk, cari pilihan Manage Account dalam menu.
  3. Kemudian, pilih DuitNow Settings. Dalam bahagian ini, Anda akan diberi pelbagai pilihan untuk jenis DuitNow ID yang Anda mahu daftarkan, seperti nombor telefon atau MyKad.
  4. Pilih jenis yang sesuai dan klik Register.
  5. Setelah Anda pilih jenis DuitNow ID, Anda perlu pilih akaun yang Anda mahu berkaitan dengan DuitNow ID tersebut. Pastikan Anda pilih akaun yang betul.
  6. Selepas Anda memilih akaun, Anda akan menerima SMS yang mengandungi OTP dari BSN. OTP ini adalah kod unik yang diperlukan untuk pengesahan proses pendaftaran. Masukkan kod tersebut dalam ruangan yang disediakan.
  7. Sekiranya Anda telah mengikuti semua langkah-langkah dengan betul, status ID DuitNow Anda akan dipaparkan. Ini menandakan bahawa Anda telah berjaya mendaftarkan DuitNow BSN dengan berjaya.

Ingatlah untuk memastikan semua maklumat yang Anda masukkan adalah betul dan tepat sebelum mengklik Register.

Sekiranya Anda tidak ada akaun myBSN dan berminat untuk buat akaun, baca ni BSN online register bahasa Melayu.

Cara Memindahkan Wang Melalui DuitNow

Cara Guna DuitNow

Berikut adalah langkah-langkah cara memindahkan wang melalui DuitNow:

  1. Pertama sekali, Anda log masuk ke akaun myBSN Anda.
  2. Selepas Anda log masuk, cari pilihan Transfer dalam menu. Kemudian, pilih Interbank Fund Transfer dan pilih DuitNow.
  3. Dalam bahagian ini, Anda perlu pilih akaun asal (from Account) yang akan digunakan untuk pemindahan wang. Kemudian, masukkan DuitNow ID penerima, jumlah wang yang ingin dipindahkan, maklumat rujukan penerima (Recipient Reference), dan maklumat tambahan jika perlu.
  4. Selepas Anda isi semua maklumat dengan betul, pastikan semula maklumat penerima. Kemudian, Anda perlu masukkan OTP yang akan dihantar kepada Anda melalui SMS atau aplikasi pengesahan BSN. OTP ini diperlukan untuk memastikan bahawa pemindahan wang adalah sah.
  5. Sekiranya semua maklumat dan OTP telah dimasukkan dengan betul, status pemindahan DuitNow Anda akan dipaparkan. Ini menandakan bahawa pemindahan wang telah berjaya dilakukan.

Ingatlah untuk sentiasa memastikan maklumat yang Anda masukkan adalah tepat dan betul sebelum mengesahkan pemindahan wang.

Jika ada sebarang masalah atau pertanyaan, jangan segan untuk menghubungi BSN untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Dengan langkah-langkah yang mudah ini, Anda akan dapat menggunakan DuitNow BSN dengan lebih senang dan pantas.