Atasi Transaksi Tidak Berjaya Tapi Duit Ditolak Maybank

Dalam dunia digital ni, Anda tahu la, ramai yang suka beli-belah online, termasuk aku. Tapi, baru-baru ni, aku terkena satu benda yang betul-betul buat aku stress.

Transaksi tidak berjaya tapi duit ditolak Maybank. Macam mana tu? Aku nak kongsi la pengalaman ni, sebab mungkin ada Anda yang pernah rasa benda yang sama.

Jadi, masalah bermula lepas aku dah happily bayar, tetiba ada error pelik kat laman web tu. “Service Unavailable – Zero size object.”

Aku dah la tak paham sangat benda teknikal ni, pastu bila aku check akaun bank, terkejut tengok duit aku dah tolak tapi transaksi masih tak settle. Ada yang pernah rasa macam ni tak?

Situasi ni buat aku rasa gentar la jugak. Aku fikir, “Duit aku dah tolak, bayaran pending pulak tu. Macam mana ni?” Beli online ni sepatutnya senang, tapi bila jadi macam ni, memang stress la. Aku rasa ramai yang relate situasi ni, bukan?

Transaksi Tidak Berjaya Tapi Duit Ditolak Maybank
Transaksi Tidak Berjaya Tapi Duit Ditolak Maybank

Cara Mengatasi Transaksi Tidak Berjaya Tapi Duit Ditolak Maybank

Aku terus semak status pembelian dan dapati bayaran masih dalam keadaan pending. Cuak jugak la, bila tanya seller, diorang kata dorang tak terima apa-apa bayaran daripada aku lagi. Duit dah tolak, tapi macam mana ni?

Langkah pertama, aku tanya seller dulu, bayaran dah diterima ke belum? Kalau dorang kata belum terima, kita proceed ke langkah seterusnya.

Aku menggunakan Maybank, jadi aku decide nak hubungi Maybank. Tak perlu risau sangat, boleh je guna cara aku, melalui Facebook. Aku DM (Direct Message) Maybank.

Maybank membalas dalam masa setengah jam dan terangkan mungkin tu tempoh duit floating Maybank. Mereka minta details seperti:

  • Nama Penuh
  • Nombor Kad Pengenalan
  • Nombor Telefon
  • Tarikh Transaksi
  • Jumlah (RM)
  • Merchant
  • FPX ID (16 digit nombor).

Untuk dapatkan details Merchant & FPX ID, aku login Maybank2u, pergi ke Account Details, dan klik M2U History.

  • Merchant [Kotak biru]
  • FPX ID (16 Digit Nombor) [Kotak Merah]

Aku reply semua details yang Maybank mintak melalui messenger. Lepas tu, wakil pegawai Maybank akan call untuk sahkan segala details.

Sebab Transaksi Tidak Berjaya Tapi Duit Ditolak Maybank

Setelah details disahkan, Maybank akan mula investigate transaksi kita. Proses ni mengambil masa 2-5 hari bekerja.

Dalam kes aku, dalam sehari je aku dapat refund balik. Lepas tu, aku transfer semula duit pada seller.

Kalau tak dapat refund, tunggu pengesahan dari seller atau mungkin pihak bank akan follow up lagi.

Call Maybank

Anda juga boleh call Maybank untuk selesaikan masalah ni, cara ni dah aku try dan berjaya.

  1. Sebelum call, pastikan Anda dah ada semua details transaksi. Contohnya, tarikh transaksi, jumlah duit, dan nama merchant.
  2. Anda boleh call hotline Maybank di 1-300-88-6688 atau +603-7844 3696 (untuk panggilan dari luar negara). Kalau malas nak call, boleh juga guna Maybank2u chat.
  3. Bila dah sambung, pilih bahasa yang Anda selesa, biasanya Bahasa Malaysia atau English. Lepas tu, ikut arahan mesin panggilan tu, tekan nombor yang sesuai dengan masalah Anda. Kalau tak pasti, tunggu operator.
  4. Bila dah terkoneksi dengan operator, Anda just chill je. Berikan semua details transaksi seperti yang Anda prepare tadi. Nama penuh, nombor kad pengenalan, dan lain-lain.
  5. Operator akan guide Anda apa yang perlu buat. Mungkin dorang akan mintak Anda tunggu, atau mintak tambahan details. Just ikut je arahan dorang.
  6. Selepas Anda bagi semua details, operator akan maklumkan yang dorang akan buat investigation. Proses ni mungkin ambil masa, so Anda kena bersabar sikit.
  7. Pastikan Anda dapat nombor rujukan atau reference number dari operator. Nombor ni penting untuk follow-up.
  8. Anda boleh check status investigation Anda melalui Maybank2u atau call semula hotline tu guna reference number yang Anda dapat.
  9. Biasanya, Maybank akan hubungi Anda semula untuk bagitahu keputusan investigation. Kalau dah okay, dorang akan refund duit Anda.

Jadi, Anda dah baca pengalaman aku mengatasi masalah transaksi tak berjaya tapi duit ditolak oleh Maybank tadi.

Memang cuak dan panik time tu, tapi benda ni biasa terjadi. Jangan risau sangat, sebab aku dah share cara nak handle situasi camni.

Ingat, kita semua manusia, bukan robot. Kadang-kadang teknologi ni boleh buat hal.

So, bagi Anda yang belum mempunyai akaun Maybank, aku nasihat kan untuk buat acc Maybank. Anda boleh ikuti pengalaman aku dalam artikel cara buka akaun Maybank online.

Maybank menawarkan pelbagai jenis akaun, dari akaun simpanan biasa hingga akaun semasa untuk perniagaan. Selain tu, kemudahan perbankan dalam talian mereka sangat user-friendly, memudahkan urusan seharian Anda.