Kenapa Duit Biasiswa Tak Boleh Keluar Had Pengeluaran

Jom kita bincang serba sedikit kenapa kadang-kadang duit biasiswa kita macam stuck je tak nak keluar. Betul tak? Mesti ramai yang dah terperangkap dalam masalah ni. Eh, relax je, Anda tak sorang-sorang. Siti Noor nak share skit pasal isu ni.

So, apa masalahnya? Pening kepala kan? Nah, kita tengok dulu punca masalah. Kalau Anda pernah dengar cerita pasal duit biasiswa yang macam tak nak keluar tu, jangan risau, aku ada pengalaman menarik untuk kongsi.

Masalah ni bukan main lagi, kan? Macam mana nak atasi benda ni? Aku dah usaha pun, rupanya ada beberapa hal yang jadi punca duit biasiswa kita terkandas. Nah, kita bukak pasal ni sikit.

Duit biasiswa yang sepatutnya jadi penyelamat kita dalam pengajian seringkali buat kita risau sebab tak boleh keluar. Jangan cakap la nak beli buku ke, nak isi perut ke, semuanya jadi tertangguh. Memang tak best betul!

Kenapa Duit Biasiswa Tak Boleh Keluar
Kenapa Duit Biasiswa Tak Boleh Keluar

Sebab Duit Biasiswa Tak Boleh Keluar

Aku di sini nak kongsi sikit pasal masalah scholarship JPA yang tak boleh nak keluar duit. Pelik, kan? Tapi relax je, Aku akan bagi panduan tapi straight to the point.

1. Had Pengeluaran Kena Ikut

Jadi, kena tahu yang pihak tajaan dah set limit pengeluaran, RM300 je untuk dua bulan. Kalau Anda langgar, memang duit tak keluar lah. Kena bijak atur bajet, jangan over.

2. Limit RM150.00 Sebulan

Ni lagi satu, pihak tajaan bagi lepas RM150.00 je sebulan. Camne nak hidup? Chill, ini untuk pastikan Anda guna duit dengan bijak, tak buang macam air.

3. Resit Penting, Gais!

Kalau Anda nak lebih dari RM150.00, kena ada resit pembelian. Nak tau kenapa? Sebab kena tunjuk resit kat guru biasiswa. Diorang nak pastikan duit tu bukan main-main, betul-betul guna untuk belajar.

4. Penama Biasiswa Jadi Penghad

Maklumlah, nama Anda jadi penghad dalam hal duit biasiswa ni. Pihak tajaan tanak Anda melampau guna duit tu, so kena ikut peraturan la.

5. Duit Hanya Untuk Pengajian

Ingat, duit biasiswa ni strictly untuk pengajian. Jangan lah guna nak beli baju raya ke, lepak mamak ke. Nak jadi student bijak, guna duit betul-betul untuk hal pembelajaran je.

So, camtu la kawan-kawan, kenapa kadang-kadang duit biasiswa tak lepas nak keluar. Jangan marah-marah, patuh je peraturan. Aku harap dengan panduan ni, Anda boleh atasi masalah duit biasiswa.

Pengalaman Keluarkan Duit Biasiswa BSN

Hari tu, macam biasa la, aku nak keluarkan duit biasiswa kat mesin ATM. Tapi apa hal, kad tu keluar balik je, macam kena reject. Aduh, stress betul! Ingatkan biasa-biasa je, rupanya tak boleh nak keluar duit. Apa hal ni?

Lepas tu, bila tengok notis kat mesin tu, rupanya sebab aku dah buat pengeluaran kat bank lain. Alahai, terlupa pulak limit pengeluaran akaun biasiswa ni RM300 je untuk dua bulan. Bila dah lepas limit tu, memang tak boleh la nak keluar duit. Macam mana ni?

Sampai rumah, bila check balik surat dari pihak tajaan, dorang pesan kalau dah jadi macam ni kena la contact Pusat Perhubungan Pelanggan BSN.

So, apa lagi, terus la call diorang. Tapi memang kena bersabar la sebab sometimes dorang pun busy jugak. Tapi untungnya, dorang friendly je bila dah dapat tu. Bagitau la pasal masalah ni, dorang akan check status akaun. Kalau ada apa-apa, dorang akan tolong settlekan.

Lepas habis urusan tu, baru teringat satu hal. Aduh, duit biasiswa ni masuk dalam akaun simpanan ke atau akaun semasa? Rupanya, duit biasiswa ni untuk akaun simpanan. Sempat la tanya kat diorang, sebab nak make sure jugak.

Nak senang sikit nak monitor duit biasiswa, tanya la dorang boleh ke tak buat akaun BSN online. Dorang cakap boleh je, tapi kena ingat, syarat umur minimum nak mendaftar akaun perbankan internet myBSN ni kena la 18 tahun.

Jadi, tu la pengalaman aku. Sebenarnya, benda ni biasa je, cuma kena la alert sikit pasal limit pengeluaran tu. Kalau ada masalah, sila call diorang. Dorang memang sedia tolong. Dan yang penting, pastikan kita tahu betul-betul apa jenis akaun yang kita guna. Nak buat akaun online pun senang je, asalkan dah cukup umur.