Cara Buka Akaun Affin Bank Secara Online / Cawangan

Posted on

Kalau Anda tengah mencari maklumat tentang cara buka akaun Affin Bank secara online atau di cawangan, kami ada jawapannya.

Affin Bank ni memang popular dalam dunia perbankan Malaysia, dan nak buka akaun di sini senang je.

Kami akan kongsikan dengan Anda langkah-langkah terkini supaya Anda boleh buka akaun Affin Bank dengan cepat dan senang.

Dalam masa beberapa minit je, Anda dah boleh tahu macam mana nak buka akaun Affin Bank. So, jangan lama-lama lagi, baca sampai habis.

Cara Buka Akaun Affin Bank
Cara Buka Akaun Affin Bank

Cara Buka Akaun Affin Bank Online

Anda dah dengar tak? Sekarang ni, buka akaun bank tak payah nak beratur panjang kat cawangan, tak payah nak tunggu lama untuk proses, semua boleh buat online je.

Kalau Anda nak tahu macam mana nak buka akaun Affin Bank secara atas talian, kami ada jawapannya.

Affin Bank buat Anda senang hati dengan cara buka akaun online yang pantas dan mudah melalui app A1addin.

Tanpa perlu pergi jauh-jauh, Anda boleh buka akaun dengan hanya beberapa klik je. Kami akan tunjukkan langkah-langkahnya yang ringkas dan cepat.

Apa Itu A1addin

A1addin adalah sebuah bank digital yang didukung oleh Affin Bank, yang bertujuan untuk menawarkan aktiviti, produk, dan perkhidmatan perbankan yang terdigitalisasi tanpa wujudnya cawangan bank.

Apa Itu A1addin

A1addin menyediakan kemudahan, cara yang mudah, dan selamat untuk membuka akaun perbankan digital, melihat baki, memindahkan dana, membayar bil, dan memohon pinjaman di mana sahaja, pada bila-bila masa, 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Yang anda perlukan hanyalah smartphone dan akses internet.

Perbezaan antara akaun A1addin dan akaun di Affin Bank yang kena Anda tahu dan beberapa ciri utama A1addin termasuk:

  • Sepenuhnya digital.
  • Tiada cawangan fizikal.
  • Tiada barisan panjang atau masa menunggu.
  • Ketersediaan dalam talian 24 jam sehari, 7 hari seminggu.
  • Mudah dan boleh diakses di mana saja anda pergi.
  • Transaksi tanpa tunai melalui QRPay.
  • Pengeluaran tanpa kad.
  • Kadar kompetitif yang lebih baik.
  • Yuran yang lebih rendah.

Segala-galanya mengenai A1addin boleh diakses dengan mudah melalui hujung jari anda.

A1addin tidak terhubung atau berkaitan dengan akaun Affin Bank sedia ada anda. Anda masih boleh mengakses akaun Affin Bank sedia ada anda melalui:

  • Cawangan-cawangan Affin Bank.
  • AffinAlways (Perbankan Internet).
  • Terminal perkhidmatan sendiri Affin Bank.

Muat Turun dan Pasang Aplikasi A1addin

Untuk memulakan proses membuka akaun secara online, Anda perlu muat turun aplikasi A1addin dari kedai aplikasi telefon pintar Anda.

Ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka kedai aplikasi di telefon pintar Anda, samada Play Store untuk pengguna Android atau App Store untuk pengguna iOS (iPhone).
  2. Di dalam kedai aplikasi, taipkan A1addin dalam kotak carian.
  3. Tekan butang carian atau Cari untuk mencari aplikasi A1addin.
  4. Aplikasi A1addin akan muncul dalam hasil carian. Tekan pada ikon aplikasi tersebut untuk membuka halaman muat turun.
  5. Pada halaman muat turun, tekan butang Muat Turun atau Install.
  6. Aplikasi A1addin akan dimuat turun dan dipasang dalam telefon pintar Anda.
  7. Selepas proses muat turun selesai, tekan butang Buka untuk membuka aplikasi A1addin.

Pembukaan Akaun Melalui A1addin

Pada kali pertama membuka aplikasi, anda perlu mendaftar atau log masuk dengan maklumat peribadi anda.

Cara Buka Akaun Affin Bank Secara Online

Ikuti langkah-langkah yang diberikan dalam aplikasi untuk menyelesaikan proses pendaftaran atau log masuk.

Kelayakan

Sebelum Anda terjah ke dalam aplikasi A1addin, pastikan Anda telah menyiapkan beberapa perkara yang penting:

  • Warganegara Malaysia dan juga menetap di Malaysia.
  • Anda perlu berusia sekurang-kurangnya 18 tahun pada masa memohon akaun A1addin.
  • Calon perlu mempunyai MyKad yang baru dengan cip 80K dan gambar hantu di atasnya.
  • Anda perlu mempunyai akaun simpanan atau akaun semasa bersama mana-mana bank di Malaysia dan juga perkhidmatan perbankan internet yang berkaitan.
  • Mempunyai smartphone atau tablet yang boleh menyokong aplikasi A1addin.
  • Mempunyai sambungan internet yang stabil untuk melaksanakan proses pembukaan akaun.

Jadi, jika Anda memenuhi semua syarat-syarat di atas, Anda layak untuk memohon akaun A1addin.

Langkah 1: Imbas Kad Pengenalan

Pertama sekali, cari tempat yang terang dan mula mengimbas bahagian hadapan Kad Pengenalan anda.

  • Jangan tutup Kad Pengenalan anda supaya setiap sudut ditunjukkan dengan jelas.
  • Miringkan kad pengenalan anda ke kiri dan kanan untuk mengesan hologram. Pastikan pegangan kukuh sehingga pengesahan selesai 100%.

Selepas itu, imbas bahagian belakang Kad Pengenalan anda.

Langkah 2: Pengesahan Selfie

Letakkan posisi wajah anda dalam bingkai yang disediakan dalam aplikasi A1addin dan ikuti arahan yang diberikan pada skrin:

  • Kelip mata.
  • Buka mulut.
  • Pusing kepala ke kiri dan kanan.
  • Angguk kepala.

Langkah 3: Pengesahan Maklumat

Anda akan diminta untuk menjawab beberapa soalan untuk membantu A1addin mengesahkan identiti anda.

  • Masukkan maklumat peribadi anda seperti nama, alamat, dan lain-lain.
  • A1addin juga akan memeriksa kelayakan anda untuk membuka akaun dengan mereka.

Langkah 4: Deposit Permulaan

Sekarang, anda perlu pindahkan deposit permulaan ke akaun baru anda untuk mengaktifkan akaun A1addin.

  • Pastikan anda memindahkan amaun minimum yang diperlukan ke akaun A1addin anda.
  • Anda boleh menggunakan perkhidmatan DuitNow untuk pindahan dana daripada akaun bank lain anda ke akaun A1addin.
  • Pilih Affin Bank sebagai bank penerima semasa membuat pindahan dana.

Nota: Pastikan anda mengikuti panduan yang diberikan dalam aplikasi A1addin untuk proses pindahan dana dengan betul.

Setelah menyelesaikan semua langkah di atas, akaun A1addin anda akan siap digunakan. Pastikan anda menyimpan maklumat akaun dengan selamat untuk rujukan pada masa akan datang.

Itulah langkah-langkah untuk membuka akaun Affin Bank melalui online.

Pastikan anda mematuhi semua prosedur dan menyediakan dokumen yang diperlukan untuk memudahkan proses tersebut.

Cara Buka Akaun Affin Bank di Cawangan

Untuk membuka akaun Affin Bank di cawangan, ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Sebelum mengunjungi cawangan Affin Bank, pastikan anda telah menyediakan semua dokumen yang diperlukan.
  2. Pilih cawangan Affin Bank yang terdekat dengan lokasi anda.
  3. Pergilah ke cawangan Affin Bank yang anda pilih. Biasanya, bank akan beroperasi dari Isnin hingga Jumaat dalam waktu pejabat. Pastikan anda mengunjungi bank dalam waktu operasi.
  4. Apabila anda berada di dalam bank, carilah kaunter pembukaan akaun atau perkhidmatan pelanggan. Jika anda tidak pasti, anda boleh bertanya kepada kakitangan bank di kaunter penerimaan atau meja informasi.
  5. Apabila anda berjumpa dengan pegawai bank, beritahu mereka bahawa anda ingin membuka akaun di Affin Bank. Pegawai bank akan membantu anda dalam proses ini.
  6. Pegawai bank akan memberikan anda borang permohonan yang perlu anda isi. Borang ini akan meminta maklumat peribadi anda seperti nama, alamat, dan maklumat lain yang diperlukan. Pastikan anda mengisi borang tersebut dengan teliti.
  7. Sertakan dokumen-dokumen yang diperlukan bersama dengan borang permohonan. Pegawai bank akan memeriksa dan mengesahkan dokumen-dokumen tersebut.
  8. Untuk membuka akaun bank, anda perlu membuat deposit awal. Jumlah minimum deposit ini akan bergantung kepada jenis akaun yang anda pilih. Pegawai bank akan memberitahu anda berapa jumlah minimum yang diperlukan.
  9. Selepas anda mengisi borang permohonan, membuat deposit awal, dan menyampaikan dokumen-dokumen yang diperlukan, anda perlu menunggu untuk kelulusan dari bank. Proses ini boleh mengambil beberapa minit hingga hari, bergantung kepada keadaan.
  10. Apabila akaun anda diluluskan, bank akan memberikan anda butiran akaun seperti nombor akaun, kad bank dan maklumat lain yang diperlukan. Simpan maklumat ini dengan baik dan selamat.

Sekarang, akaun anda sudah dibuka, dan anda boleh mula menggunakan perkhidmatan bank seperti pengeluaran wang, deposit, dan lain-lain.

Akhir sekali, pastikan anda sentiasa menjaga rekod transaksi anda dengan teliti. Semak penyata akaun secara berkala dan pastikan tiada aktiviti yang mencurigakan dalam akaun anda.

Syarat Buka Akaun Affin Bank di Cawangan

Sebelum Anda mula proses pembukaan akaun, pastikan Anda sudah menyiapkan dokumen-dokumen yang diperlukan.

Dokumen-dokumen asas yang diperlukan adalah:

  • Kad Pengenalan (IC): Pastikan Anda membawa kad pengenalan yang sah. Anda mungkin juga perlu membawa salinan IC sebagai rujukan.
  • Salinan Slip Gaji: Jika Anda bekerja, bawa bersama salinan slip gaji terkini sebagai bukti pendapatan.
  • Salinan Bil Utiliti: Affin Bank mungkin memerlukan salinan bil utiliti terkini sebagai bukti alamat Anda.
  • Pasport (Jika Berkenaan): Jika Anda bukan warganegara Malaysia, bawa bersama pasport dan dokumen-dokumen imigresen yang diperlukan.
  • Dokumen Tambahan: Kad kredit, surat tawaran pekerjaan, atau sebarang dokumen lain yang diperlukan oleh bank.

Pastikan anda tahu bagaimana untuk mengaktifkan akaun online jika bank menyediakan perkhidmatan tersebut.

Sekiranya Anda ingin aktifkan akaun perbankan internet Affin Bank, Anda boleh baca panduan ni cara daftar Affin Bank online.

Perbezaan A1addin dan Akaun Affin Bank

Di bawah ini adalah tabel yang membandingkan A1addin dengan akaun Affin Bank:

Ciri-ciriA1addin (Bank Digital)Akaun Affin Bank (Konvensional)
Pemindahan WangMudah dan cepat melalui aplikasi.Bergantung kepada cawangan bank atau perbankan dalam talian.
Cawangan FizikalTiada.Terdapat cawangan fizikal.
Antrian PanjangTiada antrian panjang.Boleh berlaku terutamanya di cawangan bank pada waktu sibuk.
Ketersediaan dalam Talian24/7 - Boleh diakses pada bila-bila masa.Bergantung kepada waktu operasi cawangan dan talian.
Transaksi Tanpa TunaiYa - Melalui QRPay dan aplikasi.Bergantung kepada kad ATM/debit/fungsi perbankan dalam talian.
Pengeluaran Tanpa KadYa - Melalui aplikasi.Biasanya memerlukan kad ATM/debit.
Kadar dan YuranLebih kompetitif dan yuran yang lebih rendah.Bergantung kepada jenis akaun dan perkhidmatan yang dipilih.
Khidmat PelangganBoleh dihubungi dalam talian.Boleh dihubungi melalui telefon, e-mel, atau cawangan.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau keraguan, jangan ragu untuk bertanya kepada pegawai bank yang membantu anda