Cara Bayaran Balik Emicro Loan Online ATM Repayment

Kalau Anda pernah ambil pinjaman Emicro Loan, mesti dah terbayangkan macam mana nak bayar balik, kan? Kadang-kadang, urusan bayaran ni boleh jadi menyusahkan kalau tak tahu cara yang paling senang.

Kalau Anda tak tahu camne nak bayar balik Emicro Loan, memang boleh jadi macam masalah besar. Bukan semua orang suka leceh dengan urusan bayaran ni, kan? Masalahnya, kalau tak bayar balik, boleh kena charge extra lagi. Stress sangat! Dah la nak pilih cara bayaran pun serabut, takut salah langkah.

Kalau Anda fikir bayar online senang, tunggu dulu. Ada jugak yang rasa nak bayar pakai mesin ATM lagi senang. Dalam kepala pun dah macam nak pecah. Apa pulak kena upload resit ke sana, ke sini? Kejap, kejap, boleh tak nak yang straightforward sikit?

So, sekarang ada penyelesaian untuk masalah bayaran ni. Emicro Loan ni sebenarnya senang je nak bayar balik. Anda boleh pilih cara yang paling selesa, sama ada nak bayar online, guna mesin ATM, atau apa pun cara yang Anda suka. Lepas tu, upload resit bayaran dekat mobile web atau App Emicro, confirm settle!

Jadi, nak tau cara detail bayar balik Emicro Loan online, guna ATM, dan pelbagai cara lagi? Meh sambung baca artikel ni. Aku dah siapkan panduan lengkap.

Bayaran Balik Emicro Loan
Bayaran Balik Emicro Loan

1. Gunakan Online Banking Transfer

Kalau Anda suka guna online banking, ni cara paling senang. Check it out:

  • Transfer duit tu ke akaun bank company Emicro.
  • Masukkan nombor ID atau nombor telefon Anda sebagai rujukan pembayaran.
  • Upload resit transfer tu dekat mobile web atau App Emicro.

2. Gunakan Mesin ATM

Kalau online banking tak berapa nak kena, Anda boleh try cara ni:

  • Transfer duit melalui mesin ATM ke akaun bank Emicro.
  • Jangan lupa, masukkan nombor ID atau nombor telefon sebagai rujukan pembayaran.
  • Lepas tu, upload resit transfer tu dalam mobile web atau App Emicro.

3. Gunakan JomPAY

Nak buat bayaran guna JomPAY pun boleh. Follow these steps:

  • Pilih JomPAY dalam aplikasi online banking Anda.
  • Masukkan kod pembayaran Emicro dan jumlah bayaran.
  • Pastu, upload lah resit pembayaran tu dalam mobile web atau App Emicro.

4. Bayar Guna FPX Online Banking

Kalau Anda suka cara yang lebih modern, boleh try cara ni:

  • Pilih opsyen bayaran FPX dalam online banking Anda.
  • Pilih Emicro Loan sebagai penerima bayaran.
  • Masukkan maklumat yang dia mintak, pastu proceed dengan pembayaran.
  • Jangan lupa, upload resit pembayaran dalam mobile web atau App Emicro.

Jangan risau, Anda boleh pilih cara yang paling selesa untuk bayar balik pinjaman Emicro ni.

Pastikan resit pembayaran tu Anda upload dekat mobile web atau App Emicro untuk rekod bayaran.

Apa yang perlu diperhatikan:

  • Pastikan nombor ID atau nombor telefon Anda betul time buat pembayaran.
  • Kalau ada masalah atau tak faham, jangan segan untuk contact customer service Emicro.

Tarikh Bayaran Balik

Cara nak kira tarikh bayaran balik lepas apply Emicro loan ni senang je. Dia kira dari tarikh deposit. Jadi, lepas deposit, Anda boleh check dalam Emicro app bahagian My Application untuk tengok tarikh bayaran tu.

Kalau Anda terlupa bayar on time, ada hal la bro. Emicro akan cas 8% interest tahunan atas jumlah pinjaman asal. Pastu, ada denda lewat bayar RM25.00 kalau bayar tak ikut tarikh dalam tujuh hari lepas tarikh sepatutnya.

Kalau buat hal tak bayar on time, lagi la cemana. Emicro akan ambil tindakan undang-undang dan ikut perjanjian kontrak diorang untuk kutip hutang. Lagi teruk, boleh merosakkan rekod kredit Anda kalau asyik lambat bayar.

Cara nak kira interest lewat bayar ni pun simple je. Gunakan formula R = 8 /100 x D/365 x S. R tu jumlah interest yang kena bayar, D tu jumlah hari lewat bayar, dan S tu jumlah ansuran bulanan Anda.

Jadi, Anda kalau nak elak semua ni, pastikan bayar on time dan check betul-betul tarikh bayaran balik Anda.

Jadi, jangan lambat-lambat bayar ya! Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh je tanya customer service diorang.