Bantuan STR Bujang Syarat Tarikh & Jumlah Bayaran 2024

Hidup di zaman moden ni, ramai di antara kita yang kena atasi cabaran ekonomi yang semakin mencabar. Anda tahu tak, seringkali golongan bujang ni terkena lebih teruk? Ye lah, sebagai orang bujang, kadang-kadang rasa macam ditinggalkan, terutamanya bila bab hal kewangan.

Masalah bermula bila kos sara hidup melambung tinggi, tapi pendapatan pulak tak seiring. Nak cover segala bil bulanan, makanan, dan keperluan asas, kadang-kadang berat juga. Macam-macam komitmen, tapi duit dalam poket macam kena disappear je.

Nak buat macam mana, kan? Tu belum campur lagi dengan dunia ni sekarang yang unpredictable. Bila-bila masa je boleh terjejas. Lagi-lagi kalau ada masalah kesihatan atau kecemasan yang tak dijangka.

Bayangkan, Anda tengah struggle nak hidup selesa, tiba-tiba kena tackle masalah tak dijangka. Memanglah terasa nak surrender kadang-kadang.

Sebab tu, Anda perlu tahu pasal permohonan Bantuan STR Bujang ni. Anda boleh dapat bantuan kewangan yang mungkin boleh ringankan beban hidup Anda.

Bantuan STR Bujang

Aku kat sini nak kongsi info pasal Bantuan STR Bujang ni, yang mana Anda boleh dapatkan duit untuk tackle hidup kisut. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) punya inisiatif ni, Payung Rahmah konsepnya, dalam Belanjawan MADANI Kedua tahun 2024.

Tahun lepas, dorang bayar bantuan tunai ni 4 kali dalam setahun, tapi kalau Anda dalam kategori bujang, kau punya payment 3 kali je. Baguslah, sikit-sikit, tapi konsisten.

Check Status STR Fasa 1

Nak check status, senang je. Boleh try mana-mana ni:

  • Melalui portal rasmi Sumbangan Tunai Rahmah LHDNM
  • Download App Semakan Sumbangan Tunai Rahmah (Play Store / App Store)
  • Call LHDNM: 1-800-88-2747 (9.00 pagi – 5.00 petang)
  • Call MOF: 03-8882 4565 / 4566 (9.00 pagi – 5.00 petang)
  • Kalau rajin, gi LHDNM dekat Anda.

Jumlah Bayaran

Anda, kita kena tahu berapa banyak duit yang akan masuk, kan? Jadi, berikut adalah maklumat pasal jumlah bayaran bantuan STR untuk tahun 2024 ni.

Jumlah Bayaran STR Bujang

Bayaran pertama untuk kategori bujang mengikut jadual yang LHDNM keluarkan adalah RM100.

Jadi, dalam STR 2024 ni, bayaran tak tetap, tau! Bergantung kepada kelayakan Anda yang diluluskan. Jadi, kena tengok betul-betul fasa permohonan yang dah diluluskan.

Bagi penerima bujang, jumlah bayaran asas adalah RM350. Tapi, yang menarik ni, starting 2024, Anda yang dapat STR akan dapat lagi satu bantuan tambahan, namanya Sumbangan Asas Rahmah (SARA).

Ada kategori baharu dalam ni, iaitu isi rumah miskin dan miskin tegar dari data e-Kasih dan JKM. Bukan tu je, kategori bujang pun dapat bantuan SARA dengan jumlah bayaran RM600. Mantap, kan?

Syarat Kelayakan Bujang

Nak layak dapat STR, Anda kena fit criteria ni:

  • Kena warganegara Malaysia, stay kat Malaysia je
  • Kerja kat Malaysia, gaji bulan-bulan tak lebih RM2,500 (kalau umur 21-59 tahun atau OKU 19-59 tahun)
  • Bukan pelajar sepenuh masa kat IPTA/IPTS

Kita kena follow syarat ni supaya dapat duit bantuan STR. Kalau fit semua, steady lah!

Semakan Online Bantuan STR Bujang Melalui MySTR

Anda, nak semak status STR fasa 1 2024 ni tak payah pening kepala. Ikut je langkah-langkah ni dalam Portal MySTR, senang!

  1. Anda pergi lah Portal Rasmi STR, pastu cari butang log masuk MySTR tu. Klik je.
  2. Dalam ruang yang dia sediakan, taip la nombor MyKad Anda. Jangan salah taip, nanti tak dapat pulak semak.
  3. Ada dia punya security check la. Dia akan mintak Anda masukkan beberapa huruf atau nombor tertentu. Ikut je, biasa-biasa je.
  4. Kalau Anda dah ada akaun, masukkan kata laluan Anda la. Kalau belum ada akaun, kena daftar dulu.
  5. Ni langkah paling penting! Klik butang semakan status tu.

Nanti dia akan tunjuk status permohonan Anda, dan kalau ada, maklumat pembayaran Anda pun dia tunjuk. Macam-macam info ada, antaranya:

  • Tarikh Kredit
  • No. Pengenalan Akaun Dikredit
  • Nama Fasa
  • Jumlah Dikredit
  • Status Kredit
  • Nama Bank
  • No Akaun
  • Kod Tidak Berjaya
  • Tarikh Tunai

Jadi, tak payah risau. Follow je langkah-langkah ni, Anda boleh check status STR Anda tanpa masalah.

Bantuan STR Bujang

Semakan Online Sumbangan Asas Rahmah (SARA)

Nak tau sama ada Anda layak menerima bantuan asas barang dapur melalui SARA, Anda boleh check online. Ini langkah mudahnya:

  • Langkah 1: Layari portal MyKasih
  • Langkah 2: Masukkan nombor MyKad Anda
  • Langkah 3: Klik SEMAK STATUS

Penerima yang layak, akan menerima status yang mengandungi maklumat berikut;

  • Status – Layak
  • Jumlah baki terkini
  • Nama
  • Nombor MyKad
  • Program bermula
  • Program berakhir

Kalau Anda layak, nanti status Anda akan tunjuk “Layak” dengan maklumat lain-lain yang Anda perlu tahu.

So, dengan follow panduan ni, Anda boleh la nak dapat bantuan STR tahun ni. Jangan lupa check status, make sure kelayakan ada, baru la duit tu masuk dalam akaun Anda.

Harap-harap dapat membantu Anda punya hidup. Jom teruskan sokongan kita pada inisiatif macam ni.