Semak Bantuan RM100 MyKad Online Setiap Bulan

Dalam kehidupan yang penuh cabaran ni, semua orang nak la yang senang-senang sikit kan? Tapi bila dengar pasal bantuan RM100 MyKad ni, ramai yang blur. Aku nak cerita la macam mana nak semak status bantuan ni dengan cara yang paling senang dan cepat.

Tengok, masalahnya sekarang ni, banyak orang tak tau camna nak semak bantuan RM100 MyKad ni. Orang dengar cerita bantuan bagus, tapi bila nak apply, masing-masing kelam kabut.

Dok tekan sana, tekan sini, tapi tak jumpa-jumpa. Tambahan pulak, ada yang tak sure kriteria dia macam mana. Jadi, macam mana nak tahu kalau kita layak dapat bantuan ni atau tidak?

Pening kan? Aku pun pernah macam tu. Kalau tak tau cara, memang boleh buat kepala pening je. Lagi-lagi kalau ada keluarga nak kena support, tambah lagi stress.

Bila tengok orang lain cakap dapat bantuan, kita pulak macam kena tinggal jauh. Agak-agaknya layak ke tak, takde sapa yang confirm. Itu baru masalah semak status, belum masuk lagi buat macam mana nak apply.

Tapi tenang, geng! Jangan nak stress sangat. Aku ada jawapan untuk masalah ni. Aku dah buat research, dan sekarang nak kongsikan cara paling senang untuk semak status bantuan RM100 MyKad.

Tak payah pening-pening, follow je langkah-langkah yang aku bagi. Kalau ada apa-apa tak faham, tanya je.

Syarat Kelayakan

Nak dapat bantuan ni, kena check dulu syarat dia. Memang kena la warganegara Malaysia, ada Sijil Taraf Rawatan (STR), dan kategori isi rumah. Takde la susah sangat pun, kan?

  • Penerima Status Miskin Tegar
  • Penerima Status Miskin
  • Penerima Status Isi Rumah (Bukan Miskin / Miskin Tegar)
  • Penerima Warga Emas & Bujang (Bukan Miskin / Miskin Tegar)

Macam Mana Nak Semak Kelayakan?

Jangan risau, nak semak pun tak payah nak bukak buku besar. Ikut je panduan ni:

  1. Pegi Portal Rasmi MyKasih atau muat turun MyKasih app.
  2. Kat situ, cari button SEMAK STATUS and tekan.
  3. Lepas tu, masukkan nombor MyKad Anda.
  4. Kod Captcha pulak, isikan ikut gambar yang keluar.
  5. Tekan butang Semak Status.
  6. Tunggu jap, pastu tengok status Anda keluar.

Tarikh Bayaran Bantuan

Duit bantuan RM100 dari MyKad akan diberikan kepada orang ramai selama 12 bulan, atau setahun lah. Jadi, setiap bulan, Anda yang layak akan dapat la RM100 tu. Best kan? Senang sikit nak atur bajet sepanjang setahun.

BULANJUMLAH
Jan 2024RM100
Feb 2024RM100
Mac 2024RM100
Apr 2024RM100
Mei 2024RM100
Jun 2024RM100
Jul 2024RM100
Ogs 2024RM100
Sep 2024RM100
Okt 2024RM100
Nov 2024RM100
Dis 2024RM100

Kalau Anda dah mohon secara manual tapi nama tak ada dalam rekod, memang rasa kesal hati la kan.

Boleh jadi beberapa sebab. Mungkin ada kesilapan dalam proses permohonan atau mungkin juga tak memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan.

Untuk resolve isu ni, Anda boleh cuba langkah-langkah berikut:

  1. Pastikan Anda dah isi semua maklumat dengan betul dalam borang permohonan. Kadang-kadang, kesalahan kecil boleh menyebabkan nama tak direkod.
  2. Pastikan Anda betul-betul memenuhi semua syarat kelayakan yang dinyatakan. Kadang-kadang, mungkin ada kekurangan dokumen atau tak sesuai dengan kriteria yang ditetapkan.
  3. Kalau dah cuba langkah pertama dan kedua tapi masih tak dapat jawapan, cuba la hubungi pihak berkuasa yang bertanggungjawab. Mungkin ada masalah teknikal atau mereka boleh tolong semak semula maklumat Anda.
  4.  Kalau Anda rasa betul-betul layak tapi masih tak dapat, boleh la cuba buat rayuan. Sampaikan semua maklumat yang betul dan bukti-bukti yang diperlukan untuk sokong permohonan Anda.
  5. Jika semua cara di atas tak berkesan, boleh tanya pihak berwajib secara terus. Mungkin ada penjelasan yang lebih tepat untuk kes tak layak ni.

Ingat, jangan malu untuk bertanya dan cari penyelesaian. Bantuan tu untuk rakyat, so memastikan semua orang yang layak dapat adalah yang terbaik.

Semua info yang aku share ni datang dari Portal Rasmi MyKasih and Ucapan Belanjawan 2024. Kalau ada apa-apa soalan atau nak tahu lebih, boleh la contact diorang:

  • Tel: (603) 7720 1800 / (603) 7720 1900
  • Email: info@mykasih.com
  • Website: https://www.mykasih.com.my/contact-us/

Jangan malu-malu, tanya je kalau tak faham. Bantuan RM100 MyKad ni nak tolong kita, so make sure kita dapatkan hak kita.