Bantuan Persekolahan MAIDAM YPM Cara Mohon Online

Adakah Anda pernah terfikir macam mana nak selesaikan masalah bayaran yuran sekolah anak yang semakin mencabar ni? Kadang-kadang, kewangan tak mengizinkan, tapi kita tak nak anak-anak kita terlepas peluang untuk belajar.

Itulah realiti yang dihadapi ramai ibu bapa di sekitar Terengganu. Terbayangkan tak, anak-anak yang excited nak sekolah tapi kita kena fikir pasal duit?

Nak ke IPT pun, duit boleh jadi penghalang utama. Pernah dengar tak Yayasan Pendidikan MAIDAM? Mereka sediakan bantuan zakat khas untuk bantu atasi masalah ni.

Tapi, nak dapatkan bantuan ni tak semudah ABC. Ada proses yang kena follow, ada syarat yang kena penuhi.

Nak tau cara nak apply? Jangan risau, aku sini nak guide Anda step by step! Kita tackle masalah ni sama-sama.

Bantuan MAIDAM

So, Yayasan Pendidikan MAIDAM ni bagi bantuan zakat khas untuk pendidikan. Dia cover dua benda besar – yang first, Institusi Pengajian Tinggi (IPT), yang kedua, sekolah rendah atau menengah.

Matlamat dia simple, nak bagi peluang kat pelajar tak berapa mampu kat Terengganu supaya diorang boleh belajar tanpa stress pasal duit.

Syarat-Syarat Permohonan

Syarat kelayakan permohonan untuk menerima bantuan persekolahan:

  • Pelajar dan ibu bapa/penjaga perlu menjadi penduduk negeri ini sekurang-kurangnya selama satu tahun sebelum meneruskan pelajaran.
  • Pemastautin tetap di Negeri Terengganu tidak boleh kurang dari tiga tahun berturut-turut.
  • Permohonan hanya terbuka untuk individu yang beragama Islam dan mempunyai akal yang sihat.
  • Calon perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan bagi penentuan asnaf fakir dan miskin.
  • Permohonan dibuka untuk pelajar di peringkat rendah atau menengah yang berumur tidak kurang dari tujuh tahun ke atas.

Dokumen Permohonan

Dokumen-dokumen yang diperlukan bagi permohonan Bantuan Persekolahan:

  • Salinan MyKad Pemohon/Penjaga.
  • Salinan MyKad Ibu.
  • Salinan Slip Gaji/Akuan Pendapatan/Penyata Pencen Terkini (Ibu): Jika menggunakan akuan pendapatan, wajib mendapatkan cop pengesahan dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPKK).
  • Salinan Slip Gaji/Akuan Pendapatan/Penyata Pencen Terkini (Bapa/Penjaga): Jika menggunakan akuan pendapatan, wajib mendapatkan cop pengesahan dari JPKK.
  • Slip Pengesahan Permohonan Bantuan:
    • Wajib mendapatkan cop pengesahan yang dinyatakan sahaja.
    • Pastikan nombor rujukan betul dan sama dengan borang permohonan.
    • Letakkan nombor telefon pemohon yang aktif di ruangan kosong slip permohonan.

Nota: Salinan IC atau salinan surat beranak anak tidak perlu cop pengesahan.

Maklumat

Ni adalah arahan praktikal dan tips supaya Anda tak kelam kabut masa nak hantar permohonan Bantuan Persekolahan MAIDAM. Jangan risau, Siti Noor akan tunjukkan cara yang senang dan pantas!

  1. Ni penting gais! Pastikan semua tanggungan yang nak mintak bantuan ada salinan IC. Nanti senang proses permohonan.
  2. Kalau ibu, bapa, atau penjaga takde slip gaji, relax je. Boleh dapatkan Surat Aku Pendapatan kat laman utama borang permohonan. Klik je kat Template Dokumen YPM.
  3. Cop pengesahan permohonan ni bukan main penting. Hanya Amil Zakat, MPKK, Pengerusi Masjid, atau Penghulu yang boleh sahkan.
  4. Kalau ada pencen dari kerajaan, jangan pening kepala. Lawat laman web https://apps.jpapencen.gov.my/penyatabayaran untuk dapatkan penyata pencen terkini. Senang je!
  5. Sebelum hantar permohonan, jangan lupa klik kat bahagian Pengakuan/Pengesahan ya. Confirm semua betul dan sah!

Pengalaman Apply Bantuan Pendidikan Maidam

Hari ni pagi, terasa nak settlekan hal permohonan bantuan MAIDAM untuk anak-anak sekolah dan bantuan sara hidup Maidam. Tak lupa la, call Yayasan Pendidikan MAIDAM (YPM) untuk tanya pasal status permohonan tahun lepas. Macam biasa, kalau ada hal, direct je call YPM. Dorang pun friendly, memberitahu yang tahun ni kena update pasal pendapatan atau gaji.

Cerita pun bermula, dorang bagitau kalau slip gaji wajib di-upload. Jadi, yang ada slip gaji, alhamdulillah senang je, upload terus. Tapi yang takde slip gaji macam aku, tak perlu panic. YPM bagitau boleh guna borang pendapatan yang print dari atas kat tempat nak buat permohonan.

Jadi, aku pun buat la borang pendapatan tu. Lepas isi, jangan lupa cop JPKK. Sebab tu penting! Pastu, baru lah aku upload balik kat laman YPM. Senang je, asalkan rajin baca panduan.

Lepas submit, YPM minta update info anak-anak. Ni pun kena buat online jugak. Kalau ada salah info, dorang pesan call YPM semula.

Yang bestnya, lepas isi dan cop JPKK, tak perlu nak hantar pos apa semua. Upload gambar je. Senang, kan? Walaupun aku tak berapa pandai teknikal, tapi dengan bantuan panduan dari YPM, semua jadi smooth. Jadi, untuk details lebih lanjut, tak susah pun, just contact YPM.

Jadi, Bantuan Persekolahan MAIDAM ni bukan setakat bantu financially je, tapi juga memberi peluang kat anak-anak kita untuk teruskan pelajaran tanpa halangan.

Dengan support pendidikan ni, kita bukan saja bantu diorang, tapi juga bantu membentuk masa depan yang lebih cemerlang. Jom apply! Jangan malu-malu, rezeki pendidikan anak kita, kan?