Permohonan Bantuan Kanak Kanak BKK JKM Online 2024

Hari ini, aku nak cerita pasal satu cabaran berat yang banyak keluarga kita hadapi, masalah kewangan! especially bila melibatkan jagaan anak-anak. Adakah Anda pernah terfikir, macam mana nak jaga anak kecil dan dalam masa yang sama kena hadap hal duit yang tak berapa?

Ye lah, zaman sekarang ni, hidup memang challenging, terutama kalau family struggling nak bagi yang terbaik untuk anak-anak. Ada family terpaksa fikir dua tiga kali sebelum beli susu anak, buat makanan, atau beli baju sekolah.

Eh, tapi jangan risau. Aku ada berita baik untuk Anda yang tengah berdepan dengan masalah ni. Terbaru ni, aku jumpa pasal permohonan Bantuan Kanak-Kanak (BKK) yang boleh Anda apply kat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Rasa macam risau sangat pasal kos hidup anak-anak? Meh, kita explore option ni bersama-sama. Selain dapat bantuan kewangan, boleh pulak nanti anak-anak kita boleh terus hidup bahagia tanpa beban fikir duit.

Jadi, kalau Anda dalam situasi ni, jangan malu-malu. BKK ni memang dibuat khas untuk bantu Anda yang tengah struggle, tau. Apa yang aku suggest, cepat-cepat la hantar permohonan kat JKM.

Buat apa tunggu lama-lama, kan? Kalau layak, boleh dapat bantuan yang tak kurang dari RM150 hingga RM1,000 sebulan.

Apa Tujuan BKK?

Bukan main lagi, Bantuan Kanak-Kanak (BKK) ni, guys! Memang padu habis, terutama untuk yang rasa berat nak hidup dan jaga anak-anak.

  • Jadi, tujuan BKK ni nak membantu family atau penjaga anak yang struggling kewangan.
  • Nak make sure anak-anak kita boleh terus stay dengan family tanpa stress pikir pasal duit.
  • BKK ni pun nak kuatkan keluarga yang bagi jagaan penuh kasih dan perhatian kat anak-anak.
  • Ada la membantu family buat environment yang bagus untuk perkembangan anak-anak.

BKK Ada Kadar Bantuan, Check It Out!

Bantuan Kanak Kanak BKK

BKK ni bukan main bagi bantuan, guys. Ada kadar-kadar yang boleh tolong Anda. Meh aku share:

  • Kalau ada anak bawah 6 tahun, boleh dapat RM200 sebulan. Wah, boleh beli susu dan diapers.
  • Kalau anak 7-18 tahun, BKK bagi RM150 sebulan. Boleh beli buku sekolah ke tu.
  • Ada satu lagi ni, kalau family layak, boleh dapat maksimum RM1000 sebulan.

Kriteria Kelayakan

Permohonan Bantuan Kanak Kanak

BKK bukan suka pilih kasih. Tapi ada la criteria sikit nak memastikan yang memang betul-betul perlu. Check it out:

  • Kena la jadi warganegara Malaysia atau penduduk yang tetap kat Malaysia.
  • Kalau isi rumah tak melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK), boleh la apply.
  • Anak bawah 18 tahun automatic layak. Yang 18 tahun ke atas pun boleh try kalau masih sekolah.

Cara Permohonan Bantuan Kanak Kanak (BKK)

Cara untuk memohon bantuan kewangan ini senang je. Nak tau macam mana? Ikuti langkah berikut:

  1. Pertama, Anda kena pergi ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah, Jajahan, atau Bahagian yang terdekat dengan Anda. Jangan risau, banyak cawangan dia merata-rata Malaysia.
  2. Bila Anda sampai, dorang akan buat siasatan untuk pastikan Anda memang layak dapat bantuan ni. Dorang nak pastikan bantuan ni betul-betul pergi kat yang memerlukan.
  3. Dorang akan tengok pendapatan dan keperluan Anda untuk pastikan bantuan tu memang betul-betul diperlukan. Tak nak la bagi kat yang tak perlu kan?
  4. Jangan lupa bawa dokumen sokongan. Apa yang patut dibawa?
    • Kad Pengenalan Anda, suami/isteri/ibu/bapa/anak yang tinggal serumah.
    • Salinan sijil kelahiran anak-anak atau ahli keluarga yang tinggal serumah.
    • Kalau ada, bawa salinan penyata gaji.
    • Lain-lain dokumen yang berkaitan.
  5. Ingat, sistem ni berdasarkan prinsip kelayakan, bukan hak. Jadi, Anda kena tunjuk yang memang perlu, baru dapat bantuan.

BORANG YANG BERKAITAN

Permohonan Bantuan Online

Kalau Anda nak buat permohonan bantuan kanak-kanak, boleh la buat online.

  1. Pertama, Anda perlu buka portal E-Bantuan JKM. Senang je, klik sini untuk terus ke portal.
  2. Bila dah sampai kat portal tu, isi je borang permohonan yang disediakan. Jangan lupa masukkan maklumat yang betul-betul accurate ya.
  3. Selepas isi semua, hantar je borang tu online. Mudah, cepat, tak payah pening kepala.

Tapi, ni penting. Anda kena pergi juga ke Pejabat Kebajikan Masyarakat mengikut Daerah yang Anda pilih dalam tempoh 14 hari lepas buat permohonan online. Kalau tak, sistem akan automatically batalkan permohonan Anda. So, better cepat-cepat.

Bila hadir ke pejabat, pastikan bawa dokumen-dokumen yang dorang minta. Kad pengenalan, sijil kelahiran anak, penyata gaji, semua tu.

Jadi, kalau Anda jenis yang suka guna online, boleh try cara ni. Cepat dan senang, kan? Jangan lupa follow semua langkah, nanti permohonan Anda tak terbatal.