Cara Dapatkan Bantuan eWallet RM300 Setiap Bulan

Tengah susah-susah ni, ramai la orang nak cari jalan keluar, betul tak? Kalau Anda rasa beban kewangan tengah melambung, jangan risau!

Aku ada info terbaik buat Anda cara nak dapatkan bantuan eWallet sebanyak RM300. Meh, aku guide Anda step by step!

Dulu, aku pun alami jugak masalah kewangan ni. Gaji sikit, kos sara hidup naik. Lepas tu, ada pulak anak-anak kecil nak dijaga. Bila buat kira-kira, habis la poket bulan-bulan. Rasa penat, tapi jalan nak sara hidup kena cari.

Bantuan eWallet Selangor
Bantuan eWallet Selangor

Syarat Kelayakan Bantuan e-Wallet RM300

Nah, cerita pasal bantuan e-Wallet RM300 ni. Anda yang layak, boleh dapat duit straight to eWallet. Bukan main lagi lega, dapat la sikit ruang nafas ekonomi.

Bantuan eWallet

Jangan risau pasal rumit, aku dah kaji benda ni. Yang penting, Anda kena check checklist ni:

  • Warganegara Malaysia: Confirm la dulu, Anda memang warganegara Malaysia.
  • Lahir di Negeri Selangor atau Menetap di Selangor Melebihi 10 Tahun: Jangan tipu-típulah, kena la tengok berapa lama Anda da stay kat Selangor.
  • Pemilih Berdaftar di Negeri Selangor: Pergi daftar jadi pemilih kalau belum.
  • Keluarga Ada Tanggungan Bawah 18 Tahun: Ada anak bawah 18 tahun? Confirm kan, sebab ni pun salah satu syarat.
  • Pendapatan Rumah Bawah RM3,000 Sebulan: Jangan la over, pastikan gaji rumah tak melebihi RM3,000 sebulan.

Dokumen Sokongan

Ni senarai dokumen yang Anda kena siapkan:

  • Kad pengenalan Anda dan pasangan (kalau ada).
  • Dokumen anak-anak cam MyKid, surat kelahiran, atau apa-apa yang tunjuk diorang bawah 18 tahun.
  • Dokumen kematian, cerai, atau laporan polis (kalau Anda single parent).
  • Slip gaji atau pencen Anda.
  • Penyata EA atau KWSP kalau Anda pekerja swasta.
  • Kalau bekerja sendiri, kena ada pengesahan pendapatan dari ketua komuniti macam ADUN atau penghulu.

Cara Mohon Bantuan eWallet Secara Online

Bagi Anda yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan, permohonan bantuan e-Wallet BINGKAS (Bantuan Kehidupan Sejahtera Selangor) ini boleh dikemukakan secara online, ikuti langkah berikut:

  1. Pastikan Anda dah install App SELANGKAH dalam telefon Anda. Senang je, cari dalam Google Playstore, download, dan install. App Selangkah
  2. Bila dah bukak App SELANGKAH, tengok kat skrin utama tu, ada panel BINGKAS kan? Tekan la situ, lepas tu klik pada butang Daftar Sekarang.
  3. Sekarang, isikan borang maklumat pendapatan Anda dengan betul. Pastu, bila dah siap, jangan lupa tekan butang Teruskan.
  4. Ada anak kecil? Isi la maklumat diorang. Tekan butang Tambah Anak untuk simpan rekod. Lepas tu, tekan Teruskan.
  5. Ingat, masukkan info anak yang bawah 18 tahun je, kecuali kalau diorang OKU, baru boleh masuk maklumat diorang yang lebih besar.
  6. Tengok la list bantuan yang ada, pastu tandakan je yang Anda layak dapat. Lepas tu, tekan Teruskan.
  7. Kena double-check, pastikan semua bantuan yang Anda pilih tu betul. Tandakan la yang patut, pastu tekan Teruskan lagi.
  8. Ada kotak persetujuan, pastikan Anda baca betul-betul. Lepas tu, klik kat kotak tu, dan tekan butang Hantar.
  9. Tahniah! Anda dah selesai daftar. Sekarang tunggu je, SELANGKAH akan hantar makluman pengesahan. Jangan lupa check telefon Anda.

Cara Dapatkan Bantuan RM300 eWallet Guna App Wavpay

Ni langkah-langkah tuk claim bantuan RM300 di e-Wallet Anda.

  1. Mula-mula, pastikan Anda dah download aplikasi Wavpay e-Wallet dari Google Playstore telefon Anda. Cara Dapatkan Bantuan RM300
  2. Bila dah ada aplikasi tu, bukak je Wavpay. Kat skrin utama, Anda nampak la pilihan Kad Maya. Klik la situ.
  3. Lepas Anda klik Kad Maya, nanti dia akan suruh pilih nak buka dengan aplikasi mana. Pilih je la Wavpay.
  4. Anda akan terima SMS dengan nombor OTP. Masukkan nombor tu dalam aplikasi. OTP ni macam password sementara.
  5. Lepas masukkan OTP, dia akan mintak Anda tetapkan kata laluan log masuk.
  6. Sekarang, cipta la PIN pembayaran. PIN ni Anda guna bila nak bayar guna Wavpay.
  7. Haa, bila dah buat semua langkah ni, kira dah selesai dah. Akaun Wavpay Anda dah aktif!
  8. Tak habis lagi, jangan lupa pergi semula ke aplikasi SELANGKAH. Tengok la baki akaun Anda. Confirm la dah ada duit masuk!

Bantuan e-dompet ini boleh Anda gunakan untuk membeli barangan kepelruan di pasaraya berdaftar tanpa wang tunai (cashless) so, sila gunakan app Wavepay ye. Duit RM300 ini akan ditambah ke akaun Wavepay Anda setiap bulan secara automatik.

Cara Pembelian Guna Wavepay

NOTA: Setiap permohonan akan disemak oleh ADUN dan Selcare. Pemohon yang berjaya akan dimaklumkan melalui e-mel.

Jika ada sebarang pertanyaan atau nak maklumat lanjut, boleh la hubungi di nombor 1800226600.

So, Anda buat checklist ni, pastu lepas tu follow panduan apply. Mudah kan? Jangan lupa share info ni kat kawan-kawan, biar dorang pun dapat rezeki sama!