Semakan Status Bantuan Baitulmal Negeri Sembilan MAINS

Ramai kawan-kawan kita yang tengah merempat hidup susah kat Negeri Sembilan ni. Baitulmal Negeri Sembilan siap ada program Bantuan Am Kebajikan untuk bantu diorang.

Tapi, ada satu hal Anda tau ke camana nak semak status permohonan? Selalu gak dengar cerita orang sesat cam mana nak check. Mesti Anda pun pening, kan?

Haa, ni lah aku, nak cerita sikit. Pernah tak Anda risau tak tahu apa jadi dengan permohonan bantuan zakat MAINS Anda?

Sebab aku paham, ramai yang mungkin tak tahu langkah-langkah betul. Maka, jom kita bincang sama-sama cara nak semak status bantuan ni supaya Anda tak tercari-cari.

Semakan Status Bantuan Baitulmal Negeri Sembilan
Semakan Status Bantuan Baitulmal Negeri Sembilan

Cara Mohon Bantuan Baitulmal Negeri Sembilan MAINS

Jadi, camni lah cara aku selalu buat. Pertama, pastikan Anda memenuhi syarat-syarat yang diorang nak, contohnya jadi ketua keluarga, isi borang dengan betul, stay dalam Negeri Sembilan lebih dari setahun, dan yang paling penting, dapatkan stamp of approval dari imam masjid atau Pengerusi MPKK.

  1. Pemohon boleh muat turun borang permohonan Bantuan Am Kebajikan dari laman web rasmi Baitulmal Negeri Sembilan.
  2. Lengkapkan semua ruangan yang diperlukan pada borang tersebut dengan maklumat yang tepat dan lengkap.
  3. Sertakan dokumen-dokumen yang diperlukan dan telah disahkan oleh imam masjid, pengerusi masjid, atau pengerusi MPKK. Sertakan juga surat sebab permohonan bantuan am.
  4. Pemohon perlu menghantar borang permohonan, dokumen lampiran, dan surat sebab ke pejabat Baitulmal Negeri Sembilan (MAINS).
  5. Pihak berkuasa akan menapis serta meluluskan permohonan pemohon yang memenuhi syarat kelayakan yang telah ditetapkan.
  6. Wang bantuan akan disalurkan melalui bank yang telah dinyatakan dalam borang permohonan.

Syarat Kelayakan Bantuan Zakat MAINS

Syarat pemohon:

  • Hanya ketua keluarga yang layak membuat permohonan bantuan am kebajikan Negeri Sembilan.
  • Pastikan borang permohonan diisi dengan jelas, lengkap, dan menggunakan tulisan berhuruf besar.
  • Permohonan yang tidak lengkap, tidak jelas, atau mengandungi maklumat yang salah akan ditolak.
  • Pemohon dikehendaki telah tinggal di Negeri Sembilan sekurang-kurangnya setahun sebelum membuat permohonan.
  • Permohonan bantuan am perlu disahkan oleh jawatankuasa masjid atau Pengerusi MPKK.

Semakan Status Bantuan Baitulmal Negeri Sembilan Online

Berikut cara semak bantuan MAINS secara online

  1. Anda kena buka laman web MAINS kat link ni: https://www.mains.gov.my/
  2. Kat paparan utama, cari bahagian Semak Bantuan dan tekan butang KLIK DISINI.
  3. Dia akan bawak Anda ke laman baru. So, masukkan nombor kad pengenalan pemohon dalam kotak yang disediakan.
  4. Bila dah masukkan nombor kad pengenalan, jangan lupa tekan butang Hantar.
  5. Kemudian, tunggu je lah. Status permohonan Anda akan keluar kat skrin untuk Anda rujuk.

Kategori Bantuan Zakat MAINS

ASNAF NEGERI SEMBILANZAKAT NEGERI SEMBILAN
Fakir & Miskin Negeri sembilanBantuan makanan, bantuan pembaikian rumah, bantuan perubatan dan peralatan perubatan, bantuan hemodialisis, bantuan pembangunan asnaf & modal, bantuan Hari Raya, bantuan kewangan, bantuan persekolahan & pendidikan dan Program Motivasi Fakir Miskin negeri sembilan.
Amil negeri sembilanBantuan pengurusan amil, kursus amil, bantuan tambang & elaun amil dan urusan zakat fitrah negeri sembilan.
Muallaf negeri sembilanBantuan saguhati kemasukan islam, Program Kefahaman Islam & Kursus, bantuan kebajikan muallaf, bantuan membaiki rumah dan sewa rumah, bantuan perkahwinan muallaf, bantuan modal dan perniagaan, bantuan dermasiswa muallaf dan Pertubuhan Muallaf negeri sembilan.
Gharimin negeri sembilanBantuan membayar hutang melibatkan keperluan asasi dan bantuan bencana alam negeri sembilan.
Fisabilillah negeri sembilanBantuan Saguhati Jawatankuasa Masjid, pembiayaan kursus kefahaman islam, bantuan mengurus jenazah tanpa waris, bantuan surau & masjid, derma perayaan islam, bantuan kepada pertubuhan islam, bantuan tahunan masjid, aktiviti pusat kaunseling, usaha penterjemahan kitab dan bantuan kepada badan penguatkuasa agama negeri sembilan.
Riqab negeri sembilanDermasiswa pelajaran, bantuan sekolah agama rakyat, pembudayaan al-quran dan ilmu, bantuan kepada sekolah menegah agama di negeri sembilan, bantuan kebajikan am ipt, bantuan kebajikan persekolahan, saguhati pelajar timur tengah, pembayaran elaun penyelia kafa, bantuan perpustakaan sekolah agama dan bantuan aktiviti Institusi Pendidikan negeri sembilan.
Ibnu Sabil negeri sembilanBantuan tambang musafir, bantuan tambang pelajar dan insentif naik haji pegawai masjid negeri sembilan.

Jadi, Anda jangan risau. Aku dah bagi tips yang mudah ni supaya Anda tak pening-pening nak semak status bantuan zakat MAINS.

Mudah je, kan? Jom, kita sama-sama pastikan bantuan tu sampai kat yang betul-betul perlukan. Sape-sape yang ada kawan-kawan atau family tengah tunggu status bantuan, cepat share artikel ni dengan diorang!