Bantuan Awal Persekolahan Negeri Sembilan MAINS 2024

Tahun ni anak kita nak masuk sekolah, tapi duit habis semua kat persiapan? Confirm la, ramai ibu bapa yang stress pikir benda ni. Tapi, chill je, aku ada berita baik nak share! Ada satu program best weh, tau tak?

Bantuan Awal Persekolahan Negeri Sembilan (MAINS) nama dia. Makin best, MAINS ni bukan setakat tolong anak-anak start sekolah, tapi juga tolong ibu bapa yang nak gadoh dengan bajet!

Jadi, cerita ni tak lari daripada masalah Anda sekarang, betul tak? Budak nak sekolah, kena prepare banyak benda.

Tapi kita orang Malaysia kan, pandai adapt. Lepas ni, aku nak ajak Anda layan cerita best pasal MAINS ni.

Bantuan Awal Persekolahan Negeri Sembilan

Kelebihan MAINS

Mana tak best, ada banyak kelebihan MAINS ni!

  • Ringankan Beban Kewangan: Dapat duit awal-awal, memang lega la hati ibu bapa yang tengah kering kewangan.
  • Pastikan Anak Bersedia: Anak kita ready la nak masuk sekolah dengan bekalan yang cukup.
  • Kurangkan Jurang Pendidikan: Takde la jurang besar antara budak-budak, semua dapat bantuan sama rata.
  • Galakkan Pendidikan: Ibu bapa miskin pun boleh support anak belajar, kan best tu!

Kategori Sekolah yang Layak

Anda mesti nak tau kan, bantuan ni bukan main serabut bagi semua peringkat sekolah. Ada 3 kategori yang layak dapat bantuan ni:

  • Pra Sekolah: Bagi budak yang baru 6 tahun je.
  • Sekolah Rendah: Untuk budak-budak tahun 1 sampai tahun 6 je.
  • Sekolah Menengah: Tingkatan 1 sampai tingkatan 5 je.

Syarat-Syarat Permohonan

Nak mohon bantuan ni pun kena ada syaratnya tau. Jangan risau, Siti Noor share sikit syarat-syarat dia:

  1. Warganegara Malaysia: Kalau bukan warganegara Malaysia, memang tak layak la.
  2. Islam: Kena Islam.
  3. Mastautin Negeri Sembilan: Duduk Negeri Sembilan lebih dari 6 bulan, baru layak.
  4. Golongan B40 atau Pendapatan Rumah Tak Melebihi RM4,300: Kalau isi rumah Anda tak lebih dari RM4,300, alhamdulillah boleh try mohon.

Dokumen Sokongan Wajib Ada!

Dokumen pun kena lengkap, jangan main main. Pastikan semua ni ready sebelum nak apply:

  1. Salinan Kad Pengenalan pemohon dan pasangan.
  2. Salinan MyKid/MyKad/sijil kelahiran tanggungan.
  3. Salinan Sijil Nikah/Surat Cerai/Sijil Kematian (jika berkenaan).
  4. Salinan penyata akaun bank/pengesahan akaun bank (sekiranya muflis, lampirkan salinan akaun pasangan atau anak)
  5. Salinan Slip Gaji/pengesahan pendapatan pemohon dan pasangan (jika bekerja).
  6. Borang pengesahan pihak sekolah (muat turun di http://www.mains.gov.my/)

Cara Membuat Permohonan

Luangkan sikit masa, daftar dulu kat e-Sistem Permohonan Bantuan MAINS. Jangan tunggu last minute, ok? Daftar awal-awal supaya permohonan mudah diluluskan.

Cara Membuat Permohonan Bantuan Awal Persekolahan MAINS

Nak tahu camne nak apply Bantuan Awal Persekolahan MAINS? Chill je, aku bagi panduan step by step yang senang ni!

  1. Layari laman web MAINS untuk mula pendaftaran.
  2. Isikan maklumat peribadi seperti nombor Kad Pengenalan, Nama Penuh, Emel, dan No Telefon.
  3. Cipta katalaluan yang kuat dan mudah diingati.
  4. Masukkan semula kata laluan yang baru di ruangan Pengesahan Katalaluan untuk pastikan tak silap.
  5. Selepas isi butiran, tunggu pengesahan melalui emel dari MAINS. Pastikan semak dalam peti masuk atau folder Spam.
  6. Gunakan emel dan katalaluan yang telah didaftarkan untuk log masuk ke akaun MAINS.
  7. Di dalam akaun, lengkapkan butiran permohonan yang diperlukan termasuk maklumat keluarga, pendapatan, dan anak-anak yang bersekolah.
  8. Sertakan dokumen sokongan seperti salinan Kad Pengenalan, MyKid, Sijil Nikah, penyata akaun bank, dan pengesahan pendapatan.
  9. Download borang pengesahan pihak sekolah dari laman web MAINS dan lengkapkan mengikut arahan.
  10. Semak semula semua butiran dan dokumen, pastikan semua lengkap. Kemudian, hantar permohonan.

Ingat, buatlah pendaftaran dan permohonan dengan teliti supaya takde halangan. Kalau ada apa-apa tak faham, jangan segan tanya pihak MAINS. Dorang akan guide Anda dengan baik.

Untuk maklumat lanjut mengenai Bantuan Awal Persekolahan MAINS ini, sila hantar email ke unitpendidikan@mains.gov.my atau layari https://mains.gov.my

Senang je kan? Pastikan Anda follow semua langkah ni. Kalau ada halangan, boleh je tanya dorang punya customer service.