Cara Mohon Pinjaman Peribadi Ambank Personal Loan

Posted on

Anda pernah terfikir tak nak pinjam duit untuk capai impian Anda? Contohnya nak sambung belajar, bukak bisnes, atau nak buat renovation rumah tapi takde duit nak mula? Jangan risau, sebab Pinjaman Peribadi Ambank boleh jadi pilihan Anda.

Pinjaman Peribadi Ambank, atau lebih dikenali sebagai Pembiayaan Peribadi-i, adalah produk pinjaman yang mematuhi prinsip-prinsip syariah.

Ia direka khas untuk bantu Anda capai impian dan matlamat kewangan Anda, sama ada nak belajar, nak bukak bisnes atau nak buat renovation rumah.

Ambank Personal Loan
Ambank Personal Loan

Kelebihan Pinjaman Peribadi Ambank

Yang bestnya, Anda boleh dapat pembayaran yang tinggi, sehingga 99.5% daripada jumlah pinjaman, dengan harga yang berpatutan. Tak payah risau kalau takde duit nak bayar ansuran pendahuluan, sebab takde bayaran pendahuluan diperlukan. Lagipun, Anda boleh menangguhkan bayaran selama 3 bulan untuk menguruskan kewangan Anda.

Nak lagi senang, tak perlu penjamin atau cagaran. Jangan takut kalau rekod kredit Anda tak bagus, sebab pinjaman ni boleh diakses tanpa rekod kredit yang mencukupi. Takde yuran bulanan keahlian, jadi Anda boleh nikmati manfaat pinjaman tanpa perlu bayar yuran tambahan.

Yang lagi bestnya, kalau Anda nak settlekan hutang awal, Anda boleh dapat rebat. Kalau nak tambah lagi protection, Anda boleh tambah perlindungan Takaful.

Jadi, bagi Anda yang nak capai impian kewangan Anda, Pinjaman Peribadi Ambank boleh jadi pilihan yang terbaik untuk Anda. Harga berpatutan, pembayaran yang tinggi, dan terma bayaran yang fleksibel, takde alasan lagi untuk tak mula capai impian Anda.

Kelayakan

Anda boleh memohon untuk kemudahan ini sekiranya anda memenuhi syarat berikut:

  • Warganegara Malaysia berumur antara 18 dan 60 tahun (bergantung kepada umur bersara semasa pembiayaan matang, yang mana berkenaan).
  • Berjawatan tetap tidak kurang dari tiga (3) bulan.
  • Pendapatan kasar tidak kurang dari RM1,500.

Cara Mohon Ambank Personal Loan di Cawangan

Berikut adalah langkah-langkah untuk Anda mohon Ambank personal loan di cawangan Ambank:

  1. Pertama sekali, Anda kena pergi ke cawangan Ambank yang terdekat dengan Anda. Pastikan Anda membawa semua dokumen yang diperlukan seperti kad pengenalan, slip gaji, penyata bank, dan sebagainya. Kalau Anda tak sure apa dokumen yang perlu dibawa, Anda boleh tanya dengan pegawai di kaunter.
  2. Selepas sampai di cawangan, Anda kena jumpa pegawai perunding di kaunter. Beritahu pegawai tu yang Anda nak apply Ambank Personal Loan dan dia akan guide Anda tentang proses permohonan dan dokumen yang perlu disediakan.
  3. Setelah pegawai tu guide Anda, Anda akan diberi borang permohonan untuk diisi. Pastikan Anda isi semua maklumat yang diminta dengan teliti dan betul. Kalau ada ruang kosong yang tak pasti, tanya je dengan pegawai tu untuk pastikan Anda isi dengan betul.
  4. Selepas Anda siap isi borang permohonan, serahkan borang tu bersama-sama dengan dokumen yang diperlukan kepada pegawai tu. Pegawai tu akan semak semula dokumen dan borang tu untuk pastikan semua maklumat betul dan lengkap.
  5. Selepas semua dokumen dan borang permohonan diserahkan, Anda hanya perlu tunggu sahaja untuk mendapat maklum balas dari pihak Ambank. Biasanya, pihak Ambank akan hubungi Anda dalam masa yang singkat untuk maklumkan keputusan permohonan Anda.

Cara Mohon Ambank Personal Loan Online

Ni adalah langkah-langkah mudah untuk Anda mohon Ambank Personal Loan secara online:

  1. Pertama sekali, Anda kena kunjungi laman web Ambank di https://www.ambank.com.my
  2. Pada bahagian utama laman web, Anda akan nampak butang Apply Now untuk Personal Financing-i. Klik butang tu untuk memulakan permohonan.
  3. Setelah Anda klik butang Apply Now, Anda akan dibawa ke laman untuk isi maklumat peribadi. Anda kena isi maklumat seperti nama penuh, nombor kad pengenalan, alamat rumah, nombor telefon dan sebagainya. Pastikan Anda isi semua maklumat dengan betul dan teliti.
  4. Selepas Anda isi semua maklumat, pastikan Anda semak semula untuk memastikan semua maklumat yang diisi betul dan lengkap.
  5. Selepas Anda pastikan semua maklumat betul dan lengkap, klik butang Submit/Hantar untuk hantar permohonan. Pihak Ambank akan semak semula maklumat yang Anda hantar dan memberi maklum balas dalam masa yang singkat.

Mudah kan? Jadi, kalau Anda takut nak apply online atau lebih selesa untuk apply di cawangan, jangan risau. Cuma pastikan Anda lengkapkan semua dokumen yang diperlukan dan isi borang permohonan dengan betul.

Siapa tahu, mungkin impian Anda nak belajar, bukak bisnes atau buat renovation rumah dapat tercapai dengan mudah melalui pinjaman ni.