Cara Aktifkan Semula Akaun Agrobank Dorman Tidak Aktif

Aku pernah rasa macam terpinggir lepas dapat notis dari Agrobank yang kata akaun Anda dah tidur lelap selama lebih dari dua belas bulan! Adui, macam mana la ni? Taknak la duit aku jadi Wang Tak Dituntut pulak.

Dah la tak active, pastu boleh plak kena caj perkhidmatan. Kalau tak ambil tindakan, Bank boleh tutup akaun aku, dan baki duit dalam akaun tu terbang macam tu je. Alamak!

Tapi, ada pengecualian la, kalau Anda punya Akaun GIRO AgroPerdana-i untuk Jabatan Kerajaan ke, Agensi Kerajaan ke, Agen Kutipan ke, tak kira la, dia tak termasuk dalam kategori Dorman ni.

Cara Aktifkan Semula Akaun Agrobank
Cara Aktifkan Semula Akaun Agrobank

Notis dan Alert Akaun Dorman Agrobank

Jadi, kalau akaun Anda dah nak jadi Dorman, Bank akan bagi notis, baik secara peribadi atau umum. La ni, dorang bagitau awal-awal supaya Anda tahu status akaun.

Baca la notis tu, jangan ignore. Lepas tu, Anda ada dua pilihan.

Cara Aktifkan Semula Akaun Agrobank

Pertama, aktifkan balik akaun. Cara senang, pergi je kaunter Bank, buat deposit ke atau ambil duit dari akaun. Tapi kena ingat, cuma Pemegang Akaun yang boleh buat hal ni.

  1. Pertama sekali, pastikan Anda bawa dokumen pengenalan diri seperti IC atau pasport. Ni penting untuk proses pengaktifan semula akaun. Jangan lupa check ada dalam beg sebelum keluar rumah!
  2. Jom terus ke kaunter Agrobank yang terdekat. Boleh tanya staff kat pintu masuk kalau tak sure kat mana kaunter dorang.
  3. Bila dah sampai kaunter, cakap la dengan staff tu yang Anda nak aktifkan semula akaun yang dah tidur. Sorang-sorang je, tak payah malu!
  4. Terus serahkan dokumen pengenalan diri yang Anda bawa tadi. Staff akan check tu untuk pastikan semua okay.
  5. Kalau Anda nak cepat, boleh buat sikit transaksi dalam akaun. Bolehlah masukkan duit sikit atau keluarkan duit. Yang penting, ada aktiviti dalam akaun tu.
  6. Sebelum Anda tinggalkan kaunter, elok la tanya staff tentang caj perkhidmatan atau apa-apa yang perlu Anda tahu pasal akaun Anda. Jangan malu tanya, sebab ni pasal duit kita.
  7. Kalau ada apa-apa yang tak faham, tanya je, biar takde hal lepas ni.
  8. Aku nasihatkan Anda register Agrobank online lepas berjaya aktifkan akaun untuk kemudahan transaksi kewangan. Baca panduan cara buat online banking Agrobank.

Kalau Anda malas nak aktifkan, atau lupa, tak pe, Anda punya hak untuk tutup akaun. Tapi, kena cepat la, kalau tak Bank boleh tutup sendiri.

Baki dalam akaun yang ditutup tu, Bank akan serap jadi Yuran Perkhidmatan. Caj tahunan RM10.00 akan tolak dari akaun Anda.

Kalau baki dalam akaun lebih dari RM10.00, kena bayar caj perkhidmatan tahunan.

Lagi-lagi kalau tak buat apa-apa, nanti Bank hantar duit Anda ke Pendaftar Wang Tak Dituntut ikut Akta Wang Tak Dituntut 1965. Jangan sampai jadi Wang Tak Dituntut la!

So, pasal Wang Tak Dituntut ni, kalau dalam akaun tidur lebih dari tujuh tahun, dia jadi Wang Tak Dituntut la.

Jangan risau, Bank akan bagi notis 21 hari sebelum duit Anda dihantar ke Pendaftar Wang Tak Dituntut. Lagi pun, notis ni macam amaran, bagi chance kat Anda nak ambil tindakan la.

Jadi, itulah pengalaman aku aktifkan semula akaun Agrobank yang tidak aktif selama 12 bulan.