Akaun Maybank Kena Block Sebab Tak Bayar Kad Kredit

Posted on

Maybank memang salah satu bank paling popular di Malaysia, dan ramai yang ada kad kredit Maybank. Kad kredit ni memang senang nak guna, tapi Anda kena ingat yang ia sebenarnya adalah pinjaman dari bank. Kalau Anda tak bayar hutang kad kredit tu, boleh jadi masalah besar.

Kad kredit, yang dulunya jadi rakan setia kita dalam urusan harian, kini mungkin boleh jadi penyebab akaun saving Anda kena block. So, apa sebenarnya yang berlaku?

Apa yang jadi, kalau Anda ada hutang kad kredit yang tertunggak, Maybank boleh je block akaun saving Anda.

Kenapa? Sebab bank nak pastikan Anda tak guna duit dalam akaun saving untuk bayar hutang kad kredit. Jadi, kalau Anda tertanya-tanya kenapa akaun saving Anda kena block, mungkin sebab hutang kad kredit yang tak dibayar.

Akaun Maybank Kena Block Sebab Kad Kredit
Akaun Maybank Kena Block Sebab Kad Kredit

Akaun Maybank Kena Block

Sebelum kita masuk dalam perbincangan, kita kena faham dulu sebab akaun Maybank kena block. Block akaun ni berlaku bila Anda mempunyai kad kredit dengan Maybank dan tak bayar baki atau minima bayaran bulanan kad kredit tu.

Bila akaun kena block, Anda tak boleh akses akaun Maybank Anda sepenuhnya. Itu bermakna Anda tak boleh buat apa-apa transaksi, termasuklah keluarkan duit dari akaun simpanan Anda.

Apa Punca Akaun Kena Block?

Apa yang boleh menyebabkan akaun Maybank Anda kena block? Beberapa punca utama termasuk:

  • Tidak Membayar Minima Bayaran Kad Kredit: Ini adalah punca utama akaun kena block. Kalau Anda tak bayar jumlah minima yang diperlukan untuk kad kredit, Maybank akan block akaun Anda.
  • Baki Negatif: Kalau baki akaun Maybank Anda negatif (maksudnya, hutang lebih dari jumlah duit yang ada dalam akaun), akaun Anda juga boleh kena block.
  • Ketidakupayaan Membayar Hutang: Kalau Anda mempunyai hutang lain dengan Maybank dan tak mampu membayarnya, ini juga boleh menyebabkan akaun kena block.

Apa Akibat Akaun Kena Block?

Bila akaun Maybank kena block, ada beberapa akibat yang Anda perlu faham:

  • Anda tak boleh akses duit dalam akaun Maybank Anda. Ini termasuklah pengeluaran duit dari ATM atau pun menggunakan kad debit Maybank Anda.
  • Anda tak boleh buat sebarang transaksi di Maybank2u atau pun di kaunter cawangan Maybank.
  • Bayaran bulanan kad kredit Anda juga akan dihentikan sehingga akaun tak lagi dalam keadaan block.

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Akaun Kena Block?

Jika akaun Maybank Anda kena block sebab tak bayar kad kredit, apa yang boleh Anda buat? Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil:

1. Hubungi Maybank

Langkah pertama yang perlu Anda lakukan adalah call Maybank customer service secepat mungkin.

Anda boleh menghubungi mereka melalui talian khidmat pelanggan atau pun pergi ke kaunter cawangan Maybank terdekat.

Terangkan situasi Anda dan cuba rundingkan penyelesaian yang sesuai.

Tanya berapa jumlah tunggakan dan apa opsyen yang bank tawarkan.

Setelah berhubung dengan Maybank, mereka mungkin akan memberitahu Anda berapa jumlah yang perlu dibayar untuk mengeluarkan akaun dari keadaan block.

Biasanya, bank akan tawarkan dua pilihan kepada Anda:

Option 1: Penyelesaian Penuh (Full Settlement)

Dalam option ni, Anda akan diberi diskaun kecil, tetapi kena bayar jumlah penuh dalam masa terdekat. Ini bermakna Anda perlu mencari jumlah yang diperlukan dalam satu lump sum.

Option 2: Bayaran Secara Ansuran

Dalam option ini, Anda perlu bayar sejumlah wang sebagai tanda komitmen, dan selebihnya akan dibayar dalam ansuran.

Jumlah dan tempoh ansuran akan ditentukan oleh bank, dan perlu diingat bahawa terdapat caj faedah (interest) dalam option ini.

2. Buat Rancangan Kewangan

Sebaik sahaja akaun dibuka semula, pastikan Anda buat rancangan kewangan yang lebih baik. Ini termasuklah membuat bayaran kad kredit tepat pada masanya dan mengawal perbelanjaan supaya tak berlebihan.

Selepas berbincang dengan bank, perbincangkan dengan keluarga. Kalau boleh, cuba cari duit tunai untuk bayar jumlah penuh. Kalau tak mampu, ambil opsyen ansuran.

3. Jika Akaun Baki Negatif

Kalau akaun kena block sebab minimum balance Maybank negatif, cuba cari cara untuk menyelesaikan baki negatif tersebut.

Ini mungkin melibatkan menyimpan lebih banyak wang dalam akaun Maybank atau mencari cara untuk mengurangkan hutang.

Kalau kes Anda masuk mahkamah dan telah ada notis tuntutan, itu tanda mungkin melibatkan kes muflis atau insolvensi. Kes ini ada proses tersendiri dan lebih rumit.

Perbincangan AKPK (Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit)

Jika Anda tidak mampu menyelesaikan masalah hutang dengan bank, alternatif yang boleh diambil adalah mendaftar dengan AKPK. Untuk mendaftar dengan Akpk, Anda perlu:

  • Daftar secara atas talian.
  • Menghadiri sesi kaunseling.
  • Mengikuti seminar pengurusan kewangan yang dianjurkan oleh AKPK.

Lepas itu, pegawai AKPK akan membantu Anda berbincang dengan bank-bank yang Anda berhutang, dan mencuba untuk merundingkan jumlah bayaran yang semua pihak boleh terima. Lepas itu, Anda akan membayar jumlah tersebut melalui AKPK.

Perlu diingatkan bahawa AKPK adalah ketat dalam hal bayaran bulanan. Jangan sekali-kali miss bayaran, kerana jika Anda terlepas bayaran, AKPK akan mengeluarkan Anda daripada program, dan Anda tidak boleh menyertai semula.

Maka, anda akan kembali berhadapan dengan wakil-wakil penagih hutang dan bank. Jadilah bijak dalam menjaga komitmen bayaran.

Langkah Pencegahan

Untuk mengelakkan akaun Maybank Anda daripada kena block sebab tak bayar kad kredit, ada beberapa langkah pencegahan yang boleh Anda ambil:

  • Sentiasa Bayar Kad Kredit Tepat Pada Masa: Pastikan Anda sentiasa bayar jumlah minima atau lebih untuk kad kredit pada tarikh yang ditetapkan.
  • Rancang Kewangan Dengan Baik: Buat perancangan kewangan yang baik supaya Anda tak terlilit dengan hutang yang tak mampu dibayar.
  • Kawal Perbelanjaan: Jangan berbelanja lebih daripada yang Anda mampu. Sentiasa kawal perbelanjaan supaya tak berlebihan.
  • Berhubung Dengan Bank: Jika Anda menghadapi masalah kewangan yang membuat Anda sukar untuk membayar kad kredit, jangan takut untuk berhubung dengan bank. Mereka mungkin boleh membantu dengan penyelesaian yang sesuai.

Jadi, kes Anda masih dalam tahap awal lagi. Selagi Anda belum menerima notis tuntutan mahkamah, masih ada harapan untuk menyelesaikan hutang-hutang tersebut.

Ingatlah, tiada masalah yang tidak ada jalan penyelesaiannya. Hubungi bank Maybank secepat mungkin dan berbincanglah dengan mereka untuk mencari penyelesaian yang sesuai.

Selain itu, adalah penting untuk mengambil pengajaran daripada pengalaman ini. Hutang wajib dibayar, dan langkah-langkah pencegahan perlu diambil untuk mengelakkan situasi serupa di masa hadapan.

Jangan malu untuk mendapatkan nasihat kewangan dan berbincang dengan bank jika menghadapi kesulitan kewangan. Ingat, masalah hutang boleh diselesaikan dengan bijak dan komitmen yang kuat.